- Misbrukt i TV 2-dokumentar

- Sint på vegne av Holmlia, sier Hanne Hodnebrug (KrF). Debatten om «Naive Norge» raser videre.

(Dagbladet.no): Mandag viste TV2 dokumentaren «Naive Norge», hvor fotografen Christofer Owe viste Holmlia slik han ser bydelen.

I hele går raste debatten på Dagbladet.no etter at kommentator Helge Øgrim kalte programmet et «ubegripelig sammensurium av en tv-dokumentar» og mente det måtte være en parodi.

I Dagbladet i dag uttaler professor Thomas Hylland Eriksen at «Naive Norge» er «kunnskapløs og krenkende TV» og langer ut mot dokumentarskaperen fordi Hylland Eriksen og hans kolleger ble filmet uten tillatelse.

Samtidig gjorde redaksjonssjefen i Dokument 2, Odd Isungset, det klart at kanalen vil ha flere dokumentarer av denne typen framover.

Nå kommer en annen av de involverte i filmen, Hanne Hodnebrug, på banen med ny kritikk. Hun føler seg misbrukt av Christofer Owe.

Klippet bort

Hodnebrug sitter i Kontaktutvalget mellom innvandrerbefolkningen og myndighetene (KIM) og er bydelspolitiker for Krf. Hun har bodd 12 år på Holmlia og har to barn som begge har gått på Holmlia skole.

- Jeg er en person som kjenner bydelen godt, og det var nok derfor Christofer tok kontakt med meg, sier Hodnebrug.

- FORVRENGT BILDE: Hanne Hodnebrug i Kontaktutvalget mellom innvandrerbefolkningen og myndighetene mener hun ble forespeilet en helt annen dokumentar enn den som ble vist på TV 2 mandag. Faksimile: TV 2
- FORVRENGT BILDE: Hanne Hodnebrug i Kontaktutvalget mellom innvandrerbefolkningen og myndighetene mener hun ble forespeilet en helt annen dokumentar enn den som ble vist på TV 2 mandag. Faksimile: TV 2 Vis mer

- Han sa han ville lage en dokumentar om Holmlia. Jeg diskuterte innholdet med han, for jeg er i utgangspunktet skeptisk når det gjelder media. Men han forsikret meg om at han skulle lage et livsbejaende, hyggelig program, sier Hodnebrug.

Det var for 2 1/2 år siden. Så sendte tv2 dokumentaren nå på mandag. Og resultatet av «Naive Norge» ble alt annet enn hyggelig.

- Jeg føler meg brukt, sier Hodnebrug til Dagbladet.no.

- På slutten av programmet sitter jeg bare og nikker. Det virker som jeg er enig i det han sier, men jeg hadde faktisk flere kommentarer, kommentarer som er klippet ut, sier Hodnebrug til Dagbladet.no.

Forandret seg

I løpet av de drøye to årene det tok fra Owe filmet Hodnebrug til dokumentaren ble ferdig, sendte fotografen flere piloter til Hodnebrug.

- Og de var positive. En pilot viste hvilket materiale han ville bruke av meg, og der var alt greit. Han hadde riktignok klippet ut noe etter at jeg så utvalget, men det var greit. Så var det en pilot som viste de personene han hadde snakket med. Her viste konflikten i borettslaget seg, men jeg tenkte at det ikke var noe stort poeng. Alle har jo små konflikter innimellom.

Likevel ble Hodnerud litt urolig. - Jeg merket en forandring i han. Jeg visste at han hadde fått litt problemer, og at han måtte flytte, så jeg påpekte flere ganger at jeg ikke ville ta del i et negativt program, sier hun.

- Misbrukt i TV 2-dokumentar

- Hadde jeg visst at det ville bli et program som dette hadde jeg aldri stilt opp, sier Hodnebrug nå.

- Han inkluderer jo positive ting om meg, jeg føler ikke at jeg kan tas på noe av det jeg sier, men i avslutningen er et helt feil, sier hun.

- Jeg ble skikkelig lei meg, og sint på vegne av Holmlia. Bydelen har sine problemer, men hvem har ikke det? Han har laget et forvrengt bilde av Holmlia, og de jeg har snakket med kjenner seg ikke igjen i det hele tatt.

Politikeren har ikke snakket med Owe etter at hun så dokumentaren.

- Nei. Jeg har snakket nok med han nå.

- Skjedde tidlig i prosessen

Christofer Owe mener han ikke har misbrukt videopptakene med Hodneburg.

- Det var tidlig, tidlig i prossessen jeg jobbet med henne. Det var før jeg ble innhentet av virkeligheten, slik jeg opplevde det, og fikk disse dramatiske opplevelsene, sier han til Dagbladet.no.

I perioden intervjuene med politikeren ble foretatt hadde han som intensjon å lage en «feelgood-tv-serie».

- Jeg vurderte å ta kontakt med henne senere, men gjorde det ikke, da jeg mener hun bør stå for sine holdninger selv om mine holdninger endret seg underveis, sier Owe.

Han understreker at han mener hans film er en personlig fortelling og ikke en dokumentar som følger journalistiske retningslinjer.

- Jeg er lei meg for at mange føler seg stigmatisert eller at jeg generaliserer, sier den kontroversielle oslomannen til Dagbladet.no.

Vi gjør oppmerksom på at debattinnlegg som er åpenbart usaklige og/eller som rammes av norsk rasisme- eller injurielovgivning fjernes fortløpende.

<B>HARD MEDFART:</B> Christofer Owe har fått kritikk fra mange hold etter «Naive Norge».