Misery Harbour

Nils Gaups nye film «Misery Harbour» henter sin handling fra Aksel Sandemoses liv og forfatterskap. Filmen åpner årets Haugesund-festival neste søndag, med kronprins Haakon og statsminister Bondevik i salen.

Janteloven lever

Danske Nikolaj Coster Waldau, kjent fra «Nattevagten», spiller hovedrollen som Espen Arnakke - Sandemoses alter ego og hovedpersonen i bøkene «En sjømann går i land» og «En flyktning krysser sitt spor».

Filmen starter på Theatercaféen i Oslo, der Arnakke - en mislykket og alkoholisert forfatter - vrøvler til sine venner om kjærlighet og mord, temaet for hans uferdige bokmanus. Ingen tar ham alvorlig, en ydmykelse som minner Arnakke om oppveksten i den danske småbyen Jante.

Der ble ambisiøse Espen nærmest kvalt av krav om konformitet, men reddet seg ved å stikke til sjøs.

Det er sine opplevelser under seilskutefarten, særlig et påstått sjalusidrap i den kanadiske fiskerlandsbyen Misery Harbour, som danner grunnlaget for Arnakkes manus. Ingen, ikke engang hans mest fortrolige, Jenny Lund, spilt av Anneke von der Lippe, tror på forfatterens fantastiske historier.

Aksel Sandemose selv skapte en myte omkring sin egen påstand om at han hadde begått et slikt mord som han seinere tilskrev Espen Arnakke i sine bøker.

Gaups film er tatt opp i Norge, i «Jante» i Danmark og i «Misery Harbour» på Newfoundland. Den får premiere 3. september, like etter at den har deltatt på den prestisjetunge filmfestivalen i Montreal.