DEBATT

Debatt: Endringer i LDO

Misforstått om Likestillings- og diskrimineringsombudets rolle

Lars Gauden-Kolbeinstveit fra Civita har ikke forstått endringene han støtter.

FRI: Hanne Bjurstrøm (t.h) er likestillings- og diskrimineringsombud. Barne-, likestillings- og inkluderingsminister Solveig Horne (Frp) (t.v) strammer ikke inn på pådriveroppgavene hennes, slik Gauden-Kolbeinstveit skal ha det til, skriver artikkelforfatteren.
Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
FRI: Hanne Bjurstrøm (t.h) er likestillings- og diskrimineringsombud. Barne-, likestillings- og inkluderingsminister Solveig Horne (Frp) (t.v) strammer ikke inn på pådriveroppgavene hennes, slik Gauden-Kolbeinstveit skal ha det til, skriver artikkelforfatteren. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

«Horne gjør det radikale feminister ikke klarer», skriv Lars Gauden-Kolbeinstveit (Civita) i ein kronikk om Likestillings- og diskrimineringsombodet (LDO) i i Dagbladet 21. oktober. Det er litt vanskeleg å få tak på kva han meiner med det, for han ser ut til å ha misforstått realitetane.

Solveig Horne har lansert eit forslag om endringar i oppgåvefordelinga mellom LDO på den eine sida og Likestillingsnemnda på den andre sida (se pdf).

Dagens LDO er eit lågterskeltilbod der folk som opplever diskriminering kan få saka si handsama. LDO kan gje uttale i saka, men berre nemnda kan fatta bindande vedtak. Jamfør forslaget til Horne skal eit nytt LDO ikkje lengre handsama lovverket – det skal nemnda gjera åleine. I tillegg har LDO ein såkalla «pådrivarfunksjon», og på dette punktet er det ikkje føreslått nokon endringar.

Civita-skribenten ser ut til å tru at pådrivarrolla betyr at LDO skal «holde oss med en levende offentlig debatt», og den offentlege debatten ser han helst at politikarar og sivilsamfunn tek seg av.

I realiteten er pådrivarrolla, jamfør lovverket, ei mykje meir fagleg og kompleks oppgåve: LDO har eit ansvar for å følgja samfunnsutviklinga, avdekka og peika på tilhøve som hindrar likestilling.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer