Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

DEBATT

Institusjonell rasisme:

Misforstått sitat ute av kontekst

Vi er enig med Herbjørnsrud i at man burde være veldig varsom når man blander folks navn og rykte med rasisme og fremmedfiendtlighet.

USAKLIG PREMISS: Vi diskuterer veldig gjerne hva ex.phil. og en universitetsutdannelse generelt burde inneholde. Men det er vanskelig for oss å gå inn i diskusjonen på Herbjørnsruds premisser, skriver artikkelforfatterne. Foto: NTB scanpix
USAKLIG PREMISS: Vi diskuterer veldig gjerne hva ex.phil. og en universitetsutdannelse generelt burde inneholde. Men det er vanskelig for oss å gå inn i diskusjonen på Herbjørnsruds premisser, skriver artikkelforfatterne. Foto: NTB scanpix Vis mer
Meninger

EKSTERNT BIDRAG: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er ikke hver dag at man våkner til et to siders innlegg i Dagbladet, der man presenteres som representanter for institusjonalisert rasisme og hvit identitær politikk i norsk akademia.

Men akkurat det skjedde oss den 5. juni. Dag Herbjørnsrud trekker oss frem, når han skal vise at fagkritikken som ligger i såkalt avkolonisering av akademia, møter stor motstand i Norge.

Hvor stor denne motstanden egentlig er kan man jo lure på, når han som representant for den velger ut et leserbrev vi skrev til Universitetsavisa for flere år siden, mens vi fortsatt var studenter.

Leserbrevet vårt var en del av en debatt om kjønnsmangfold i ex.phil.-pensum. I debatten beklaget vi at filosofihistorien ikke er særlig mangfoldig, og vi ønsket en debatt om reform velkommen. Vi utfordret våre meningsmotstandere til å komme med konkrete forslag til hvem som burde tas inn i pensum, og hvem som burde tas ut.

I leserinnlegget vårt har Herbjørnsrud funnet frem et sitat der vi sier at «Vestlig idéhistorie består i all hovedsak av hvite menn, og å si noe annet er historieforfalskning». Dette sitatet er tatt ut av sin kontekst, åpenheten vår for endringer dekkes over, og Herbjørnsrud tar ikke stilling til argumentene våre. Han presenterer de ikke engang.

I stedet anklager han oss for å representere forskjellige grumsete identitære holdninger, og for å forsøke å bevare hvit europeisk hegemoni i akademia. Vi diskuterer veldig gjerne hva ex.phil. og en universitetsutdannelse generelt burde inneholde. Men det er vanskelig for oss å gå inn i diskusjonen på Herbjørnsruds premisser. Hvordan skal vi få til en saklig diskusjon, når den åpnes med anklager om rasisme, og sitater som tas ut av sin kontekst?

Herbjørnsrud har selv advart mot denne typen anklager. I Universitas protesterer han mot at det i et tankeeksperiment ble argumentert for at han sannsynligvis hadde blitt antisemitt hvis han hadde levd på Max Webers tid.

Vi er enig med han i at man burde være veldig varsom når man blander folks navn og rykte med rasisme og fremmedfiendtlighet.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!