Misjonærer og skatt

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

PROFESSOR TERJE TVEDT

skriver i Dagbladet 1. mars 2004 at «I tillegg har staten akseptert at disse samme organisasjonene [misjonsorganisasjonene] verken har betalt arbeidsgiveravgift eller inntektsskatt for sine misjonærer». Videre skriver han at «misjonsorganisasjonene har i 30 år heller ikke betalt arbeidsgiveravgift for ansatte i utlandet. Denne spesielle subsidiering av trossamfunnenes misjonering har kostet det offentlige hundrevis av millioner kroner, og forsterker den religiøse dimensjon ved statens utenrikspolitikk».

Professor Tvedt har rett når han påpeker at misjonsorganisasjonene i en årrekke ikke har betalt arbeidsgiveravgift for sine ansatte i utlandet. Men når han sier at staten har akseptert at dette ikke har vært gjort, tar han feil. Innbetaling av arbeidsgiveravgift baserer seg på egendeklarering. At misjonsselskapene i strid med regelverket ikke har betalt arbeidsgiveravgift for sine ansatte i utlandet, har derfor ikke vært bevisst godtatt. Dette ble først oppdaget gjennom bokettersyn i 1998. Det er derfor ikke riktig som Tvedt sier, at det har skjedd en subsidiering av misjonsorganisasjonene. Når regjeringen nå har lagt frem et lovforslag om fritak fra arbeidsgiveravgift, omfatter forslaget både humanitære organisasjoner og misjonsorganisasjoner. Forslaget innebærer at disse ikke skal betale arbeidsgiveravgift for sine ansatte i utlandet som er der i minst to år og driver religiøst, humanitært eller filantropisk arbeid der. Forslaget gir ikke tilbakevirkende kraft. Dette betyr at likningsmyndighetene fortsatt kan kreve innbetalt arbeidsgiveravgift fra misjonsselskapene for årene frem til og med 2003 dersom det avdekkes at det ikke har blitt betalt slik avgift.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer