KOMMENTARER

Mislykket attentat på LSD-forskere

Når LSD og ecstasy er tema for forskningen, går det i surr for forskning.no, NTNU og de forskningsetiske komiteer.

EmmaSofia-grunnleggerne Pål-Ørjan Johansen og Teri Krebs blir beskyldt for forskningsjuks og for å lure journalister. Det er et mislykket attentat, skriver Aksel Braanen Sterri. Foto: Tommy Strømmen
EmmaSofia-grunnleggerne Pål-Ørjan Johansen og Teri Krebs blir beskyldt for forskningsjuks og for å lure journalister. Det er et mislykket attentat, skriver Aksel Braanen Sterri. Foto: Tommy Strømmen Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

Forskerparet Pål-Ørjan Johansen og Teri Krebs har møtt sterke og alvorlige beskyldninger i flere artikler i forskning.no, Aftenposten og Universitetsavisa ved NTNU.

Paret, som har forsket på LSD og ecstasy, og driver organisasjonen EmmaSofia, «som arbeider for å øke tilgangen til kvalitetskontrollert MDMA og psykedelika for medisinske, vitenskapelige og andre lovlige formål», er anklaget for å «lure journalister» og «trikse til seg troverdighet» ved å titulere seg som forskere uten å være det.

De er også beskyldt for å oppgi støtte fra institusjoner som NTNU, Norges forskningsråd og Harvard uten å ha dekning for det, i tillegg til å ha skjult at de er sponset av amerikansk psykedelika-organisasjon og mest graverende: for å holde tilbake forskningsfunn som går imot de resultatene de ønsker seg.

Dag Bruusgaard, leder av Den nasjonale forskningsetiske komité for medisin og helsefag, lover å se på saken, men har allerede offentlig konkludert med at «denne saken inneholder klare brudd på forskningsetiske prinsipper». I en lederartikkel på forskning.no, forfattet av redaktør Nina Kristiansen, er Krebs redusert fra forsker til «en helsepolitisk aktivist fra en bitte liten interesseorganisasjon».

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer