Mislykket Coupland

«Microtreller» er Couplands andre bok på norsk, en roman fortalt gjennom elektroniske dagboksnotater om en gruppe unge dataprogrammerere på lavere nivå som gjør galeitjeneste i kjelleren på Microsoft-komplekset.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Dataalderens føydalherre Bill Gates svinger her programpisken og knekker ethvert tilløp til selvstendig tenking eller individuelt liv.

En dag får programmererne nyss om et nytt selskap. Samtidig slår de kloa i et program som heter «Oop», som ifølge ryktene skal gjøre jobben deres like enkel som å bygge med legoklosser. De digitale våpendragerne bryter opp og setter kursen mot Silicon Valley hvor de stabler et nytt imperium på beina.

«Microtreller» er utlagt en heltemodig beretning om et oppbrudd fra et arbeids- og sosialkollektiv og en synliggjøring av grådigheten og kynismen i databransjen, en industri som påvirker livene våre i større grad enn mange ønsker, men Coupland klarer aldri å feste grepet. Etter endt lesning fremstår romanen som en flimrende samling løsrevne brokker. Den blir aldri ordentlig interessant, bare mildt underholdende i sin originalitet.

Lånegods

Mange av Couplands temaer er rent lånegods. Hovedpersonens lillebror, som døde for lenge siden, høyere elsket av foreldrene enn ham selv og som nå hjemsøker ham som et bilde frosset i tida, er som tatt ut av Kerouacs vakre elegi til sin bror, «Visions of Gerald».

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer