Mislykket Coupland

«Microtreller» er Couplands andre bok på norsk, en roman fortalt gjennom elektroniske dagboksnotater om en gruppe unge dataprogrammerere på lavere nivå som gjør galeitjeneste i kjelleren på Microsoft-komplekset.

Dataalderens føydalherre Bill Gates svinger her programpisken og knekker ethvert tilløp til selvstendig tenking eller individuelt liv.

En dag får programmererne nyss om et nytt selskap. Samtidig slår de kloa i et program som heter «Oop», som ifølge ryktene skal gjøre jobben deres like enkel som å bygge med legoklosser. De digitale våpendragerne bryter opp og setter kursen mot Silicon Valley hvor de stabler et nytt imperium på beina.

«Microtreller» er utlagt en heltemodig beretning om et oppbrudd fra et arbeids- og sosialkollektiv og en synliggjøring av grådigheten og kynismen i databransjen, en industri som påvirker livene våre i større grad enn mange ønsker, men Coupland klarer aldri å feste grepet. Etter endt lesning fremstår romanen som en flimrende samling løsrevne brokker. Den blir aldri ordentlig interessant, bare mildt underholdende i sin originalitet.

Lånegods

Mange av Couplands temaer er rent lånegods. Hovedpersonens lillebror, som døde for lenge siden, høyere elsket av foreldrene enn ham selv og som nå hjemsøker ham som et bilde frosset i tida, er som tatt ut av Kerouacs vakre elegi til sin bror, «Visions of Gerald».

Coupland klarer ikke å gi motivet tyngde eller følelse, og det rører da heller ikke nevneverdig ved leseren.

Douglas Coupland prøver å gi personene sine liv gjennom dialogen, men den blir lite annet enn repeterende riffing over diverse tv-serier, et derivat av en populærkulturlig essens mer enn den ironiske kommentaren til vår tidCoupland så gjerne ønsker å levere.

Stive replikker

I tillegg låter ofte replikkene han legger i munnen på karakterene - spesielt hovedpersonens foreldre - lite troverdige og stive. Coupland klarer ikke å etablere et dikterisk univers, og personene blir henvist til en selvrefererende dukketeaterverden.

Coupland skildrer livet på Microsoft med stor innlevelse, men når handlingen flyttes til Silicon Valley mister romanen alt driv. Coupland går tom for ting som karakterene kan si og gjøre, ingenting skjer, og romanen blir aldri mer interessant enn dagboka til hvilken som helst nerd som lever i sin egen databoble.

Der «Generasjon X» syntes å definere og synliggjøre en generasjon på en liketil måte på akkurat rett tidspunkt, virker «Microtreller» allerede foreldet fordi Coupland prøver for hardt å nedfelle en tidsånd på en tidsriktig måte. «Microtreller» er ganske enkelt det slitsomme resultatet av en forfatter som prøver for hardt å underholde kontinuerlig. Oversetter Jon Rognlien har levert en stilsikker og oppfinnsom norsk oversettelse. Bare synd originalen ikke var bedre.