Mislykket demonisering

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

ANTISEMITTISME: Det var ventet, men mislykket. Forsvarerne av Israels krigføring ville bruke den første sjansen de fant til å forsøke å svekke Kåre Willochs autoritet. For Mona Levin og andre israelvenner må ha det vanskelig for tiden med å forsvare Israel. Samtidig klarer Willoch gjennom saklig og artikulert argumentasjon å danne en opinion som må være utrolig ubehagelig for dem. Det er denne evnen til å påvirke og vinne opinionen som er truende. Derfor blir han stemplet.

Som leder i den antirasistiske bevegelsen i et par tiår har jeg opplevd at rasismebegrepet noen ganger kommer inn når andre argumenter svikter. Den israelske krigføringens forsvarere sliter med sviktende argumenter. Da er det mer effektivt å bringe inn et vikarierende moment for å svekke en viktig meningsmotstander. Det vet Levin godt, for hun har gjort dette før. Hennes angrep på forfatter Jostein Gaarder i Aftenposten i august 2006 var av samme karakter. For Gaarders kronikk var en så velformulert og berettiget kritikk at det rystet mange israelvenner.

Det strider mot god debattetikk å kreve at en meningsbærende skal oppføre seg nøytralt, slik det kreves av Willoch. Willoch har valgt de undertryktes side i denne konflikten. Det er prisverdig at en av landets dyktigste politikere står opp mot undertrykkingen i en av vår samtids vanskeligste konflikter.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer