Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Mislykket komplott

Var det virkelig al-Qaida som sto bak terrorplanene i London?

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

TERRORPLANENE: Takket være godt politi- og etterretningsarbeid klarte britiske myndigheter å avsløre planene om å sprenge ti fly på vei mellom Storbritannia og USA. Den pakistanske etterretningstjenesten ISI bidro med opplysninger som førte til at attentatet ble avverget, og de arresterte er hovedsakelig britiskfødte muslimer av pakistansk opprinnelse med forbindelse til operative enheter i Pakistan. Ifølge Bushadministrasjonen minnet komplottet om klassisk «al-Qaida taktikk».

VAR DET virkelig al-Qaida som sto bak? Eller var dette en gruppe britiske muslimer som var påvirket av al-Qaidas ideer og som ville prøve seg på en slags «Qaida-operasjon»? Mye tyder på at de som planla komplottet var inspirert av planene om en tilsvarende aksjon på Filippinene i 1995. Den gang skulle al-Qaida sprenge anslagsvis tolv fly over Stillehavet, men planen ble oppdaget ved en ren tilfeldighet: Under forberedelsene begynte det å brenne på kjøkkenet da noen av de involverte blandet flytende eksplosiver i oppvaskkummen.

AKSJONENsom var på gang i Storbritannia, bygget på den samme ideen. Her var det meningen at ti fly skulle eksplodere over Atlanterhavet. Men planen var i realiteten overambisiøs. For å kunne ødelegge så mange fly, trengs et stort antall selvmordbombere. Og jo flere mennesker som blir involvert i en slik operasjon, desto mer sårbart blir nettverket. Risikoen for å bli avslørt øker proporsjonalt med antall impliserte. Det var også årsaken til at komplottet ble avslørt; opplegget var rett og slett for omfattende. Dessuten var gruppen infiltrert av en «moldvarp» som holdt myndighetene løpende orientert om den angivelige planen.Selv om komplottet i Storbritannia minner om det som skjedde på Filippinene, ble det gjort så grunnleggende feil at man ikke kan snakke om typisk «al-Qaida taktikk». De som planla attentatet, hadde etter alt å dømme ingen direkte organisatorisk forbindelse til al-Qaida. De hadde bare fulgt ideen om å smugle flytende eksplosiver om bord på fly.

AL-QAIDA er blitt en skygge av seg selv og opererer under svært vanskelige forhold. Evnen til å gjennomføre aksjoner er blitt kraftig redusert som følge av arrestasjoner og drap, og nettverkets skjulesteder i Afghanistan er blitt gradvis ødelagt. Den sentrale treningsleiren for muslimsk ungdom fra hele verden, som kunne lokke med våpenopplæring i den verdensomspennende hellige krigs navn, eksisterer ikke lenger. De fremste lederne befinner seg innenfor et sterkt avgrenset og uoversiktelig område mellom Afghanistan og Pakistans nordvestlige provins, hvor de kontinuerlig jages av etterretnings- og sikkerhetsagenter.

ANGREPET fra alle kanter, er al-Qaida blitt tvunget til omstrukturering og desentralisering. Det innebærer blant annet en større grad av indre selvstyre og mer frihet for lokale aksjonsgrupper. Overgangen til den nye epoken kom med opprøret i Irak, da Abu Musab al-Zarqawi ble valgt til leder framfor Osama bin Laden og Ayman al-Zawahiri. Det tok ikke lang tid før han hadde brutt med gamle tradisjoner og gått til angrep på koalisjonsstyrkene ved å følge sin egen strategi. Selv om al-Zarqawi holdt seg innenfor det mandat han hadde fått av al-Qaida, valgte han ikke utelukkende sunnimuslimer til sin operative virksomhet, noe han heller ikke la skjul på. Det samme ville aldri bin Laden ha gjort. Aksjonene i Tyrkia og Marokko som ble satt i forbindelse med al-Qaida, er også tegn på at det har skjedd endringer.

I DAG er faktisk «al-Qaida» blitt et varemerke eller en merkelapp som kan settes på praktisk talt alle selvstyrte terroristgrupper med tilknytning til et lokalt miljø. Geriljakrigerne behøver ikke nødvendigvis være blant bin Ladens nærmeste tilhengere. De trenger heller ikke tilhøre en gruppe som er opprettet av ham personlig eller som følger hans klare instrukser og retningslinjer. Men disse nye kadrene kan overhodet ikke måle seg med generasjonen av hellige krigere som har gått den harde afghanske skolen. Heller ikke aksjonene deres holder mål sammenliknet med al-Qaidas tidligere aksjoner, som var planlagt til minste detalj og grundig forberedt.Det planlagte angrepet på ti transatlantiske fly var et eksempel på hjemmeavlet terrorisme. Begivenhetene etter 11. september 2001 har forandret dynamikken i den muslimske verden. Islam blir kontinuerlig gransket og kritisert. Religionen er blitt en skyteskive for verbale angrep. Legger du dette til følelsen av fremmedgjøring blant unge muslimer i Vesten og krydrer det hele med religiøs intoleranse, har du det som trengs for å skape en potensiell terrorist. Samtidig er det viktig å understreke at et overveldende flertall av disse er oppegående, lovlydige og lojale borgere som er tro mot sin religion. Men selv om de er få, er det viktig at vi klarer å identifisere de som faller utenfor og inkluderer dem i fellesskapet. Oversatt av Marit Jahreie