Mislykket komplott

Var det virkelig al-Qaida som sto bak terrorplanene i London?

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

TERRORPLANENE: Takket være godt politi- og etterretningsarbeid klarte britiske myndigheter å avsløre planene om å sprenge ti fly på vei mellom Storbritannia og USA. Den pakistanske etterretningstjenesten ISI bidro med opplysninger som førte til at attentatet ble avverget, og de arresterte er hovedsakelig britiskfødte muslimer av pakistansk opprinnelse med forbindelse til operative enheter i Pakistan. Ifølge Bushadministrasjonen minnet komplottet om klassisk «al-Qaida taktikk».

VAR DET virkelig al-Qaida som sto bak? Eller var dette en gruppe britiske muslimer som var påvirket av al-Qaidas ideer og som ville prøve seg på en slags «Qaida-operasjon»? Mye tyder på at de som planla komplottet var inspirert av planene om en tilsvarende aksjon på Filippinene i 1995. Den gang skulle al-Qaida sprenge anslagsvis tolv fly over Stillehavet, men planen ble oppdaget ved en ren tilfeldighet: Under forberedelsene begynte det å brenne på kjøkkenet da noen av de involverte blandet flytende eksplosiver i oppvaskkummen.

AKSJONENsom var på gang i Storbritannia, bygget på den samme ideen. Her var det meningen at ti fly skulle eksplodere over Atlanterhavet. Men planen var i realiteten overambisiøs. For å kunne ødelegge så mange fly, trengs et stort antall selvmordbombere. Og jo flere mennesker som blir involvert i en slik operasjon, desto mer sårbart blir nettverket. Risikoen for å bli avslørt øker proporsjonalt med antall impliserte. Det var også årsaken til at komplottet ble avslørt; opplegget var rett og slett for omfattende. Dessuten var gruppen infiltrert av en «moldvarp» som holdt myndighetene løpende orientert om den angivelige planen.Selv om komplottet i Storbritannia minner om det som skjedde på Filippinene, ble det gjort så grunnleggende feil at man ikke kan snakke om typisk «al-Qaida taktikk». De som planla attentatet, hadde etter alt å dømme ingen direkte organisatorisk forbindelse til al-Qaida. De hadde bare fulgt ideen om å smugle flytende eksplosiver om bord på fly.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.