SKJØNNHETSFEIL: En blodåre på Jesus' marmorkinn fikk Michelangelo til å stoppe arbeidet og begynne på en ny statue. Den gamle ble glemt, og først etter 300 år ble det kjent at den verdenskjente kunstneren sto bak. Nå skal Jesus stilles ut i London.
SKJØNNHETSFEIL: En blodåre på Jesus' marmorkinn fikk Michelangelo til å stoppe arbeidet og begynne på en ny statue. Den gamle ble glemt, og først etter 300 år ble det kjent at den verdenskjente kunstneren sto bak. Nå skal Jesus stilles ut i London.Vis mer

Kunst

Mislykket og naken Jesus skrotet

Oppdaget 300 år senere.

(Dagbladet): I mer enn 300 år har den to meter høye marmorstatuen av en splitter naken Jesus Kristus stått i den lille byen Bassano Romano, 5 mil utenfor Roma.

Og det uten at noen visste at det var selveste Michelangelo som hogget den ut.

En skjønnhetsfeil fikk den verdenskjente kunstneren til å vrake statuen, og heller begynne på en ny en. Det er Politiken, og flere andre utenlandske aviser, som skriver dette.

Svart blodåre på kinnet

«Den gjenoppstandne Kristus» har nemlig en stor skjønnhetsfeil - og det i ansiktet.

En svart blodåre kommer tydelig til syne på Jesus’ venstre kinn.

To statuer, både den mislykkede og den andre statuen uten lyte, ble overlevert i 1522 til den romerske aristokraten Metello Vari, som hadde bestilt statuen av en naken Jesus med et kors ved sin side.

Glemte opphavet

Statuen med det karakteristiske arret på kinnet ble først utstilt i Metello Varis gårdsplass i Roma. Deretter ble den solgt - og videresolgt - helt til alle hadde glemt marmorstatuens opphav.

MILLIARD-RAN: Nederlandsk politi har offentliggjort overvåkningsvideoen som viser et kunsttyveri. Siden det ikke var vakter i museet, kunne tyvene holde på uforstyrret i 35 minutter og få med seg malerier verdt opp mot 1 milliard kroner. Vis mer Vis mer Vis mer

I 1644 endte den på alteret av den nybygde kirken San Vincenzo Martire i den lille italienske byen Bassano Romano.

Til tross for herjinger fra Napoleons hær og de tyske troppene under 2. verdenskrig, fikk statuen stå i fred.

Først i 1997 lyktes det professor Silvia Danesi Squarzina fra universitetet La Sapienza å identifisere skaperen av statuen - selveste Michelangelo.

Siden da har den første utgaven av «Den gjenoppstandne Kristus» vært utstilt i Roma, Berlin og Mexico City.

I år skal den stilles ut The National Gallery i London i perioden 15. mars til 25. juni.