Mislykket om fedre og elskere

Svevende og formålsløs roman om kusina til solkongen – og Sissel Lie.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

BOK: Prinsesse Anne-Marie-Louise de Bourbon-Orleans (1627–1693) var Frankrikes rikeste kvinne. Hun var kusina til den britiske kong Charles og til Solkongen.

Anne-Marie selv ble aldri gift. Hun var delvis hindret av kongen, som fryktet at hun med sin enorme formue da ville få for mye makt. Og delvis hindret av sin alltid blakke far, som ville ha sin del av hennes gigantiske morsarv.

Men pengene ga hennes ikke bare sorg. De gjorde at hun kunne leve med en frihet de fleste kvinner på den tida ikke kunne tillate seg. Egenrådig

Hun ble regnet som ukonvensjonell, frittalende og egenrådig. Hun deltok i et opprør mot minister Mazarin, og ble sendt i eksil i 20 år. Senere ble hun sendt på landet da hun nektet å gifte seg med den gale og stinkende kongen av Portugal.

Over 40 år gammel bestemte Anne-Maries seg for å gifte seg med den notoriske jentefuten Greven av Lauzon. Han ble ikke regnet for å være fin nok, og kongen fengslet ham i ti år. Da han kom ut, ga hun ham store deler av formuen sin. Det til tross for at han bedro henne kontinuerlig og hoffet latterliggjorde henne. I 1953 begynte Anne-Marie på sine memoarer. De ble avsluttet midt i en setning, og hun gikk over til å skrive religiøse skrifter inntil hun døde. Episodiske blikk

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer