- Mislykket PR-stunt kan piske Giske

Avisene taper ikke på St.Tropez-affæren, tror redaktørene og presseforbundet.

(Dagbladet.no): I formiddag ble det kjent at finanstopp Tor Olav Trøim har kjøpt aksjer for å prøve å påvirke redaksjonen i Dagens Næringsliv ved å lage baluba på generalforsamlingen i Norsk Handels- og Sjøfartstidende.

- Helt bort i natta

Generalsekretær Nils E. Øy i Norsk redaktørforening avfeier finanskjendisens spesielle aksjon som et stunt for å få framalgt påstandene sine.

- Jeg tror Trøim har trykket på en god PR-knapp for å få oppmerksomhet rundt budskapet, og at han meget godt vet at han ikke kan bruke denne veien for å få redaksjonell innflytelse. Realistisk sett er det selvsagt helt bort i natta. Han kunne tjent mer på å bruke aksjepengene på tellerskritt til en samtale med DN-redaktøren eller på frimerker for å sende en klage til Pressens faglige utvalg, sier Øy til Dagbladet.no.

Trøim er kjent som den nærmeste medarbeideren til Norges rikeste mann, John Fredriksen.

Finanstoppen fortalte til fagbladet Journalisten at han før jul gikk til aksje-aksjon i rent sinne etter to omfattende kritiske reportasjer om ham i DN. Han har ikke påpekt faktafeil i artiklene, men mener den prisbelønnede Magasinet-redaksjonen i avisa ikke tar hensyn til næringslivsfolk krav på privatliv.

Forretningsmannen kritiserer blant annet at DN trykket et stort bilde av ham i bar overkropp sammen med tv-kjendis og forretningsmann Arne Hjeltnes, champagne og en gruppe bikinikledde kvinner på bassengkanten i St. Tropez. Artikkelen, med tittelen «Gutta på tur» var en bredt anlagt artikkel om de norske finanskjendisens forbindelser i eliteparadiset.

- Lite å frykte

MISLIKTE BILDELEGGING: Tor Olav Trøim, her også på et eldre bilde med sjefen John Fredriksen, var svært lite begeistret for DNs undersøkende reportasje om norske utskeielser i St. Tropez. Foto: SCANPIX - Faksimile: DAGENS NÆRINGSLIV 22.07.2006
MISLIKTE BILDELEGGING: Tor Olav Trøim, her også på et eldre bilde med sjefen John Fredriksen, var svært lite begeistret for DNs undersøkende reportasje om norske utskeielser i St. Tropez. Foto: SCANPIX - Faksimile: DAGENS NÆRINGSLIV 22.07.2006 Vis mer

Redaktørenes talsmann frykter ikke konsekvensene av at Trøim med sine ti aksjer i Norsk Handels- og Sjøfartstidende har kjøpt seg inn i generalforsamlingen til Dagens Næringslivs eiere.

- Det er mulig han får fullføre et innlegg på møtet, om generalforsamlingen har veldig god tid, men så er man ferdig med det. Slike problemstillinger som Trøim vil diskutere har åpenbart ikke noe å gjøre på en generalforsamling. Dette er ting som avisenes redaktører råder over, noe som er bestemt både i Redaktørplakaten og i norsk lovgivning, understreker Øy.

Generalsekretæren tror også det er mulig at avisredaksjonene tjener på oppstyret rundt Trøims utspill.

- For vår del kan det komme noe godt ut av dette. Trøims holdning kan piske kulturministeren til å få fortgang i arbeidet med å lovfeste Redaktørplakaten. Det har gått altfor sakte, sier Øy til Dagbladet.no.

Han henviser til at det er mange måneder siden Trond Giske ga et løfte om en slik lovendring

- Ingen vil godta det

Nils E. Øy forteller at han ikke kan huske noe lignende stunt som det Trøim har gjort siden en skipsreder i Bergen for rundt 40 år siden kjøpte opp avisa Morgenposten for å få kontroll med innholdet. Oppkjøpet endte med at forretningsmannen måtte innsette seg selv som redaktør for avisa, siden ingen andre redaksjonssjefer ville skrive med påholden penn.

Heller ikke generalsekretær Per Edgar Kokkvold i Norsk Presseforbund tar Tor Olav Trøims forsøk på å påvirke DNs journalistikk på alvor.

- Mislykket PR-stunt kan piske Giske

- Ingen redaktører som er verdt navnet sitt vil godta et slikt anslag, og jeg tror de fleste næringslivstopper vil skjønne at dette er fundamentale verdier man ikke kan rokke ved, sier Kokkvold til Kampanje.

<B>UROKKELIGE:</B> Generalsekretær Nils E. Øy i Norsk Redaktørforening (t.v.) og Per Edgar Kokkvold i Norsk Presseforbund tar ikke trusselen fra finanstoppen alvorlig, og tror angrepet er feilslått.