KOMMENTARER

Ulikhet:

Mislykket tåkelegging

Regjeringen taper kampen om virkeligheten i ulikhetdebatten. Nå risikerer de bli overkjørt i skattedebatten, skriver Ola Magnussen Rydje.

Er den ikke større: Nytt Civita-notat hevder størrelsen på formuesulikhet i Norge er overdreven. Det kunne vært gode nyheter for disse to. Statsminister Erna Solberg, og finansminister Siv Jensen har fått mye pepper for ulikhetsmeldingen de leverte for noen uker sida. Her fra en konferanse om sosial bærekraft og ulikhet i 2018. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
Er den ikke større: Nytt Civita-notat hevder størrelsen på formuesulikhet i Norge er overdreven. Det kunne vært gode nyheter for disse to. Statsminister Erna Solberg, og finansminister Siv Jensen har fått mye pepper for ulikhetsmeldingen de leverte for noen uker sida. Her fra en konferanse om sosial bærekraft og ulikhet i 2018. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

Regjeringen er på vikende front i debatten om økonomisk ulikhet. Den siste tida har opposisjonen og venstresida fått overtaket. Det er Audun Lysbakkens politiske narrativ som ser ut til å feste seg, ikke Erna Solbergs eller Siv Jensens. Den seirende reglen går cirka sånn:

Forskjellene mellom folk øker, og har gjort det lenge. De rike drar ifra resten. Regjeringens politikk fører til at forskjellene blir større. Skattekuttene går til Høyres rike støttespillere, mens vanlige folk blir avspist med smuler.

Det er forførende retorikk i et land som har små forskjeller som en nasjonal verdi. Men fortellingen har også rot i virkeligheten. Ulikhetsveksten er udiskutabel. Venstresidas virkelighetsbeskrivelse får god støtte i forskningen. Selv om Siv Jensen heller ville snakke om innvandring eller formuesulikhet, bekreftet også regjeringens egen stortingsmelding om ulikhet og sosial bærekraft fra 2019 trenden:

De rike karrer til seg en stadig større andel av kaka. I dag eier for eksempel Norges ti prosent rikeste husholdninger hele seksti prosent av formuen. Det er vanskelig å være Høyre-regjering når manglende skattlegging og omfordeling fra denne gruppa blir stående i debatten som det største problemet.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer