KOMMENTARER

«Mission accomplished», sier Trump, men hvilket oppdrag har USA i Syria?

To ord fra USAs president etter rakettangrepet i Syria har intensivert debatten om hva amerikanerne har som mål på den syriske slagmarken.

STYGG KRIG, IDYLLISK BAKTEPPE: President Donald Trump orienterer om rakettangrepet mot Syria natt til lørdag. Foto: AP/NTB Scanpix
STYGG KRIG, IDYLLISK BAKTEPPE: President Donald Trump orienterer om rakettangrepet mot Syria natt til lørdag. Foto: AP/NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert

«Mission accomplished» («Oppdraget er fullført»), sto det på et stort banner på dekket av det amerikanske hangarskipet Abraham Lincoln 1. mai 2003. Foran banneret sto en stolt president George W. Bush som kunne slå fast at krigen i Irak var over. Disse to ordene har hjemsøkt den amerikanske opinionen siden den tid, og er kanskje uttalelsen Bush angrer mest på i ettertid. For krigen i Irak pågår som kjent fremdeles.

Nå spekuleres det i amerikanske medier om hvorfor Donald Trump brukte akkurat dette uttrykket natt til lørdag. Hadde han ikke lest sin historie?

At det fransk-britisk-amerikanske rakettangrepet mot tre av president Bashar Assads angivelige installasjoner for produksjon og lagring av forbudte kjemiske våpen var over, var det jo ingen tvil om. Men når Trump snakker om «et oppdrag» tenker mange lenger enn bare én enkelt militæraksjon. Og her vi ved sakens kjerne.

I begynnelsen av måneden tvitret Trump at USA nå ville trekke sine soldater ut av Syria. Ikke så rart, for amerikanske soldater sloss nå først og fremst på slagmarken sammen med den kurdiske YPG-geriljaen som har fått mye militær juling av Tyrkia i det siste. Direkte kamp mot tyrkiske soldater er noe verken Donald Trump eller amerikanske generaler ønsker seg. Og krigen mot IS er jo så godt som over. Men så var det dette med gassangrep, da.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer