Mission meningsløs

Det var USAs president Barack Obama som gjorde meg til motstander av krigen i Afghanistan. Jeg vet hvor merkelig det lyder.

SVIKET MOT BEFOLKNINGEN: Krigen er tapt for de afghanerne som hadde trodd på våre løfter og håpet på et bedre liv, skriver Carsten Jensen.Foto: Reuters/Scanpix
SVIKET MOT BEFOLKNINGEN: Krigen er tapt for de afghanerne som hadde trodd på våre løfter og håpet på et bedre liv, skriver Carsten Jensen.Foto: Reuters/Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Jeg er en stor beundrer av Obama. Jeg anser hans kursendring som i fortvilende grad nødvendig. Den moralsk og demokratisk anløpne president Bush var, med sine bevisste løgner, sin fatale idé om en preventiv angrepskrig som endte med å polarisere Vesten og den muslimske verden, i ferd med å føre verden til et sted hvor medisinen var farligere enn sykdommen den skulle kurere. Kampen mot terrorismen utgjorde en større trussel mot våre demokratier enn terrorismen noensinne ville makte å gjøre.

Obama brukte lang tid på å tenke over strategien for Afghanistan, og da han endelig nådde en konklusjon høsten 2009, traff han to innbyrdes uforenlige beslutninger. Han ville vinne krigen og på samme tid raskt ut av den. Jeg la spesielt merke til de tingene han ikke sa da han ramset opp Natos siste avsluttende oppgaver i Afghanistan, før vi lukker døra bak oss. Ordet sikkerhet sto sentralt. Ord som demokrati og kvinners rettigheter spilte slett ingen rolle.

Det var i det øyeblikket jeg innså at vi hadde tenkt å svikte, og at krigen derfor var tapt for de afghanerne som hadde trodd på våre løfter og håpet på et bedre liv.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer