Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Mistanke endte med sjokkfunn

Kunsthandler med teft gjorde kupp.

RESTAURERT: I 2017 tok kjøperen over et «støvete og gammelt» maleri fra en familiesamling for rundt en million kroner. Personen slo til fordi han mistenkte at det var et Rubens-maleri. Foto: NTB Scanpix
RESTAURERT: I 2017 tok kjøperen over et «støvete og gammelt» maleri fra en familiesamling for rundt en million kroner. Personen slo til fordi han mistenkte at det var et Rubens-maleri. Foto: NTB Scanpix Vis mer

I den internasjonale kunsthandelen kan oversikt, innsikt og kunnskap gjøre deg søkkrik, noe følgende historie fra England er nok et håndfast bevis på.

I 2017 kjøpte en kunstinteressert et «støvete og gammelt» maleri fra en familiesamling for rundt en million kroner. Ifølge The Belfast Telegraph hadde kjøperen en sterk mistanke om at maleriet var en original Rubens.

Ansett som glemt

Peter Paul Rubens (1577-1640) var en flamsk renessansekunster innen barokktradisjonen, og verkene hans er verdt store summer. Hvor bildet det er snakk om, «Portrett av en Lady», hadde endt opp var ansett som glemt og maleriet har hatt status som forsvunnet.

SOLGT: Maleriet «Skrik» av Edward Munch gikk for svimlende 687 millioner kroner på en auksjon på Sotheby's i New York. Vis mer

Ifølge Sotheby's var maleriet fra 1625 sist sett hengende på Det kongelige kunstakademiet i London i 1902, men siden den gang har «Portrett av en Lady» sakte, men sikkert glidd inn i glemselen. Det antas at bildet ble solgt i 2017 av en etterkommer av Charles Butler, som kjøpte bildet i 1878, ifølge The Telegraph.

På auksjonen for tre år siden ble verket solgt som et Rubens-bilde, men ikke malt av mesteren selv. Bildet hadde status som malt av en av Rubens assistenter eller lærlinger. 2017-prisen ble deretter.

Tok det med til ekspertene

Mistanken til den anonyme kjøperen om at dette derimot var ekte vare og dermed et kupp, gjorde at hen tok med «Portrett av en lady» til Sotheby's for analyse og restaurering. Etter at ekspertene ved auksjonshuset fjernet lag på lag med støv og smuss og bestrålte bildet, viste det seg at den nye eieren hadde rett.

I analysen av maleriet fant de klare spor av Rubens selv, og jubelen sto i taket. I slutten av juli skal bildet under hammeren hos Sotheby's, men denne gangen er prisen satt til minimum 40 millioner kroner, skriver The Telegraph.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!