Overgangen til DAB-radio

Mistanke om ulovlig NRK-lytting

NRK har mottatt tips om ulovlig videresending til FM etter at FM-nettet ble slukket. Det kan være FM-pirater.

BØR RESPEKTERE ENDRINGENE: Programleder for populære «Påskelabyrinten», Viggo Valle, mener folk bør respektere omleggingen til digitalradio.  Foto: Siv Johanne Seglem /Dagbladet
Viggo Valle
BØR RESPEKTERE ENDRINGENE: Programleder for populære «Påskelabyrinten», Viggo Valle, mener folk bør respektere omleggingen til digitalradio.  Foto: Siv Johanne Seglem /Dagbladet Viggo Valle Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Ifølge tips til NRK foregår det ulovlig videresending av NRK-kanaler på FM i Vesterålen, Mo i Rana og i Steinkjer. Det melder Klassekampen.

Dette kan bety at radioprogrammer, som blir sendt på NRK, blir lyttet til ulovlig. I disse påskedager er det spesielt «Påskelabyrinten» på NRK P1, som mange samler seg for å høre på.

- Vi har digitalisert radioen i Norge, og jeg synes folk skal respektere det. Jeg skjønner ikke hvorfor man skal klamre seg fast til FM-nettet. Man kan bare laste ned en app og høre på «Påskelabyrinten» der – eller kjøpe seg DAB-radio. Det er ikke den største investeringen, sier Viggo Valle, programleder for radioprogrammet, til Klassekampen.

Ikke funnet noe

Slukkingen av FM-nettet startet i Nordland i januar. I februar startet slukkingen i Trøndelag og i Møre og Romsdal, mens Telemark, Buskerud og Oppland står for tur 26. april.

Trønder-Avisa meldte for noen uker siden at flere likevel kunne ta inn FM-signaler i store deler av Steinkjer sentrum.

Ifølge John-Eivind Velure, avdelingsdirektør i Frekvensavdelingen ved Nasjonal kommunikasjonsmyndighet (Nkom), er det en mulighet for at noen har satt opp en piratsender for å videresende ulovlige signaler på FM.

- Man kan bli straffet med bøter hvis man blir tatt, sier han til Dagbladet.

Piratsendinger kan forstyrre andre tjenester eller lovlige FM-nærradioer. Det er ulovlig å lage egne sendere og å videresende FM-signaler

Velure tror imidlertid ikke at piratvirkomheten vil bli noe stort problem.

- Vi har hatt eksperter ute for å gjøre undersøkelser, men vi har foreløpig ikke funnet noe. Senderne må være på når vi er der for at vi skal finne noe. Vi har ikke fasiten. Dab-adapter i bil kan i teorien være en forklaring, sier han.

FM-signalene kan ha kommet fra DAB-adaptere som tar inn DAB-signaler og gjør dem om til FM før de sendes ut igjen. Hvis radioapparater i nærheten plukker opp disse signalene kan det oppfattes som om det pågår en ulovlig FM-sending, skriver Klassekampen.

Omdiskutert FM-slukking

Da de første FM-senderne ble slukket i Nordland tidligere i år våknet flere opp til tause radioer og telefonene rant inn til publikumsservice.

Mange trengte hjelp til å søke opp kanalene på nytt da NRK-kanalene i løpet av natta ble flyttet fra riksblokka til regionblokka.

- Har eksistert siden 80-tallet

Omleggingen fra FM-nettet til DAB har ført med seg en voldsom debatt. Debatten roet seg heller ikke da de første FM-senderne slukket i Nordland. Blant annet har fiberbrudd ført til problemer med DAB-nettet i store deler av landet, og kulturminister Linda Hofstad Helleland gikk, i slutten av januar, selv ut i krasse ordelag og sa at bruddet i fibernettet var «uakseptabelt».

- Piratsendinger har eksistert siden 80-tallet og dukker opp nå og da, sier distribusjonssjef i NRK, Bjarne André Myklebust, til Dagbladet.

Han er ikke bekymret etter de totalt tre tipsene som har kommet inn.

- Vi må først finne ut om det faktisk er snakk om piratsendinger. Vi vet ikke om det er snakk om det. Det ser ikke ut til at det er noe stort problem, sier han.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer