Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Mistenkelig fredfylt

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

BERGEN (Dagbladet): Er bergenserne et folkeferd i forfall? Er den høyrøstede og kranglevorne vestlending i ferd med å bli en saga blott? Er det skjedd en tøflifisering og pusifisering av det bergenske gemyttet? I motsetning til i fjor var det ingen turbulens under festspillåpningen i år, knapt antydning til bråk eller sjåvinistiske protester noe sted. Det eneste man kom i nærheten av skandale under åpningsdagen var under Bergen kommunes tradisjonelle festspillunsj for kongeparet i Håkonshallen. Der var nemlig linduker og servietter helt nye av året, og loet så mye på de festkledte gjestenes bunader og blådresser at folk så ut som omvandrende ullpledd idet de reiste seg fra bordene og gikk ut etter kong Haralds takk-for-maten-tale.

  • Loende linduker er selvsagt ingen skandale av format i Bergens-sammenheng. Stillheten kan tyde på forfall, men en annen mulig forklaring er at bergenserne går sånn rundt i lykkerus om dagen at de helt glemmer å krangle. Ikke bare er været strålende med knallblå himmel og sola høyt over de sju fjell (og det åttende, som byens stygge rådhus kalles), men i løpet av få dager nå har bergenserne fått synge Bergenssangen - «Nystemten» - av full hals hele to ganger i offentlig sammenheng. Den første var under premieren på Bergens-klassikeren «Jan Herwitz» på Den Nationale Scene 17. mai, den andre var i går under åpningen av de 47. Festspill i Grieghallen, hvor hele salen reiste seg og sang under forsangen til Bergen domkantori. Det sies at de eneste som ergrer seg over at bergenserne går rundt og er så lykkelige over å ha fått synge Bergenssangen to ganger, er byens apotekere og narkopushere. Bergenserne blir nemlig så høye av å synge sangen sin at salget av sentralstimulerende midler, lykkepiller og amfetamin visstnok faller med tjue prosent ved sånne anledninger.
  • Åpningsseremonien i går var et mangefasettert og stilfullt arrangement som spente fra klaverduo med Leif Ove Andsnes og festspillmusiker Christian Eggen (musikk av György Kurtag), arabisk musikk og flott vokal av en jødisk, en muslimsk og en kristen sanger i fellesopptreden, og til en forsmak på Nationaltheatrets jubileumsforestilling til høsten, «Stor stue for ingenting.no», Bergen Filharmoniske Orkesters smukke og suggererende framføring av Kongesangen og Rut Tellefsens stemningsfylte resitasjon av alle de åtte versene i «Ja, vi elsker».
  • Det litt pussige var at de fire talerne - ordfører Ingmar Ljones, styreformann Asbjørn Birkeland, festspilltaler, Høvikodden-direktøren Gavin Jantjes og kong Harald - alle snakket om ulike temaer da de utbroderte det angivelige temaet for årets festspill. Men pytt, det speilet for så vidt bare mangfoldet - som faktisk er et tema for årets festspill.
  • 32000 av 42000 billetter til årets 150 arrangementer er allerede solgt ut. Det blir ballett, konserter, teater med Beckett i sentrum og nattjazz i samfulle tolv dager. Og kanskje blir det litt bråk også. Det bør i hvert fall bli det. For Bergen er ikke det samme uten.