Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Nedbemanninger i TV 2:

Mister jobben - får tilbud om vikariat i samme kanal

Først fikk de beskjed om at de var overtallige, deretter tilbød ledelsen sluttpakke med vikariat. NJ-advokat sier de håndterer trusler fra TV 2. 

NEDBEMANNINGER: Flere reagerer på at ansatte i TV 2 som har fått beskjed om at de er overtallige, får tilbud om sluttpakke med et vikariat. Henrikke Helland, leder av redaksjonsklubben, sier de opplever at ledelsen ønsker å gjøre det mer attraktivt å ta sluttpakke. FOTO: Bjørn Langsem / Dagbladet
NEDBEMANNINGER: Flere reagerer på at ansatte i TV 2 som har fått beskjed om at de er overtallige, får tilbud om sluttpakke med et vikariat. Henrikke Helland, leder av redaksjonsklubben, sier de opplever at ledelsen ønsker å gjøre det mer attraktivt å ta sluttpakke. FOTO: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Overtallige personer som ikke har signert sluttpakke har nå muligheten til å ta midlertidige stillinger, eller vikariater i en gitt periode. Når denne perioden er over, inntrer det en sluttpakke, som er litt annerledes enn sluttpakken som hadde frist fredag 27. januar. Da har de ikke mulighet til å påberope seg usaklig oppsigelse, sier Liz Ovesen, leder i fagforeningen Parat Media til Dagbladet.

TV 2 er inne i en omfattende nedbemanningsprosess der det skal kuttes 177 faste ansatte for å spare 350 millioner kroner innen 2020. Tidligere denne måneden skrev Dagbladet at det er stor misnøye med TV 2-ledelsens håndtering av kuttprosessen.

De to siste ukene har flere fått beskjed om at det ikke er plass til dem i organisasjonen. Nå får flere ansatte, som først fikk denne beskjeden, tilbud om sluttpakke med vikariat.

Dagbladet har snakket med flere i TV 2 som reagerer, og mener dette er problematisk.

Henrikke Helland, klubbleder i redaksjonsklubben i TV 2, understreker at klubben synes det er problematisk å håndtere.

- Vi opplever at ledelsen ønsker å gjøre det mer attraktivt å ta sluttpakke. Derfor tilbyr de vikariater hvis ansatte signerer. Dette er jo ikke helt i tråd med hvordan vikariater skal tildeles, sier Helland.

TRUSLER: Advokat Knut Skaslien i Norsk Journalistlag skriver i en tekstmelding at «TV 2s ulike tilbud og trusler blir håndtert med individuelle vurderinger og råd». FOTO: Bjørn Langsem. 
TRUSLER: Advokat Knut Skaslien i Norsk Journalistlag skriver i en tekstmelding at «TV 2s ulike tilbud og trusler blir håndtert med individuelle vurderinger og råd». FOTO: Bjørn Langsem.  Vis mer

- Trusler

Helland forklarer at de har samtaler med hver enkelt som har fått tilbudet.

- Da vi drøftet dette med ledelsen sa vi at vi absolutt ser utfordringer, men det er et komplisert terreng å forholde seg til. For enkelte gjør det jo at de kan få en lengre periode med arbeid og dermed mer forutsigbarhet, sier Helland.

Advokat Knut Skaslien i Norsk Journalistlag skriver i en tekstmelding til Dagbladet at det er lite han kan si på nåværende tidspunkt.

- Inntil videre har jeg ingen annen kommentar enn at TV 2s ulike tilbud og trusler blir håndtert med individuelle vurderinger og råd til våre medlemmer, skriver han.

Laget en liste

Liz Ovesen, leder i fagforeningen Parat Media, forteller at også deres medlemmer vil kunne få tilbudene om vikariater.

Ifølge Parat er det laget en liste over 38 midlertidige stillinger og vikariater, og disse tilbys nå til personer som har fått beskjed om at det ikke er plass til dem i TV 2.

- Hva tenker dere om dette?

- Vi vil hverken fraråde eller råde noen til å gjøre det. For noen kan sluttpakke være en god løsning, for andre ikke. Men vi er veldig opptatt av at de som inngår denne typen avtaler, er klar over at sluttpakken trer i kraft når den midlertidige stillingen opphører, sier hun.

Hun mener det har vært mye uklar og utydelig informasjon fra TV 2 i nedbemanningsprosessen. Siden det er forskjellige typer sluttpakker, mener hun det har vært forvirring om hvem som får hvilke.

- Ikke kjennskap til

Sarah Willand, organisasjons- og kommunikasjonsdirektør i TV 2, sier at de overhodet ikke har kjennskap til påstandene om trusler, som NJs advokat nevner.

- Hverken klubbene lokalt eller sentralt har overbrakt påstander som dette. Skulle det mot formodning ha skjedd noe som det det henvises til, vil vi selvfølgelig ta dette med største alvor, sier Willand.

På spørsmål om hvorfor de har valgt å tilby vikariat sammen med en sluttpakke, svarer Willand at hun ikke ønsker å kommentere enkeltspørsmål om omstillingsprosessen.

Får ikke vite begrunnelsen

Det skal også være stor misnøye med at de ansatte som får beskjed om at de ikke får være med videre, ikke får vite begrunnelsen for dette.

- Det er en stor belastning for mange å ikke ha fått en begrunnelse. Mange sliter og har fått problemer, kanskje som følge av den merbelastningen, sier Ronnie Baraldsnes.

Han er en av dem som har fått beskjed om at han ikke er blitt «innplassert» i organisasjonen. Bardalsnes har både vært reporter, vaktsjef og redaksjonsleder i TV 2, og er overrasket over at ledelsen ikke har funnet plass til ham, noe han også ga uttrykk for til Dagens Næringsliv tidligere denne måneden.

Fredag gikk fristen for å takke ja til sluttpakke i TV 2 ut.

- Jeg har vært veldig klar på at jeg ikke kommer til å signere en avtale som sier at jeg mister fast arbeid. Jeg har 25 års ansiennitet i kanalen, kan vise til høy produksjon og en produksjon som jeg har fått gode tilbakemeldinger på. Det vil være uklokt av meg å signere på at jeg mister fast arbeid, sier Baraldsnes til Dagbladet.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!