Mister Nelson-tanta

Vokste du opp på 50-, 60-, 70- eller 80-tallet er sjansene store for at du har hatt mang en kosestund med Tante Ragne. «Kosekroken», «Pernille og Mister Nelson», «Du og jeg og vi to» eller «Tøffe».

Tante Ragne nyter tilværelsen som sprek pensjonist på bøljan blå. Ragne Tangen og ektemannen, Hans, er nemlig lidenskapelige seilere. Sin første seilbåt kjøpte de i 1973, ti år etter at Tante Ragne lagde første program i serien «Du og jeg og vi to», seilte i en tresko... Båtkjøpet skal ikke ha vært en konsekvens av programmet.

- Vi elsker båtlivet! For oss er sommer det samme som seilbåt og litt fiske, sier Ragne, som lar oss forstå at det var helt tilfeldig at hun havnet i NRK.

- Ungene skulle aktiviseres av «Barnetimen for de minste», men datteren min ble ikke med på leken. Dermed lagde jeg noen eventyr sjøl, trakk henne med i handlingen og dermed var det gjort.
Siden det fungerte med datteren, tenkte hun at eventyrene kanskje var noe å kose seg med for andre barn også. Hun skrev brev til NRK.

Svaret fra NRK lot vente på seg, men da det kom var det positivt. Ragne kunne få lage to barnetimesendinger.

Litt skummelt

- I mellomtida hadde jeg fått ganske stor mage med barn nummer to i, så det passet dårlig. Jeg forklarte situasjonen min, og fikk lov til å lage programmene da babyen var født. Så ville daværende NRK-sjef Kaare Fostervoll at jeg skulle lage flere. Dermed ble yrkeskarrieren annerledes enn jeg hadde tenkt, sier Ragne, som hadde artium og hadde vært lærervikar og kontordame før hun fikk barn.

Siden førte den teknologiske utviklingen henne over i fjernsynet. I NRK TVs tredje uke lagde hun «I kosekroken». Seinere ble det legendariske «Pernille og Mister Nelson». Da skrev hun manus, var dokkefører og fire forskjellige stemmer. Tralle Tonetroll og Bjørnen, i tillegg til Pernille og den ufine norskamerikaneren.

- Det var ikke noe skummelt i Barne-TV da «Pernille og Mister Nelson» dukket opp i 1961. Mange mente Mister Nelson var litt skremmende med mørke briller, lue og den litt aggressive væremåten. Men han ble godtatt etter hvert, ler Ragne, og røper at Nelson ble gjenfunnet som apekatt i Roma...

Mister Nelson

- Italieneren som eide apen hadde blitt tilsnakket av flere nordmenn som fortalte om den norske barne-TV-figuren som hadde en hang til å stjele kaker, syltetøy og alt som søtt var.

Selv om det er 37 år siden de aller første programmene gikk på lufta, er det av og til gjensyn med dokkene i NRK TV. Den nyeste serien, den eneste som er produsert i farger, gikk seinest før jul i fjor.

- De holder seg bra, selv om de er litt seine og treige. Alt skal jo gå så fort nå. Vi tok det meste på sparket, og alt gikk direkte. Vi hadde ikke opptaksmuligheter. Og så var vi fire mennesker i Barne-TV. Onkel Lauritz, Ada Haug, Rolf Riktor og jeg.
- Budsjettmøtene la vi til Frognerseteren. Etter en runde med sjokolade, smørbrød med egg og ansjos og et stykke eplekake med krem, var vi skjønt enige. Og veldig mette.

- Savner du NRK?

- Jeg savner kollegene, og det er veldig stas å treffe dem. Det er sjelden jeg stikker innom nå. Trafikken er tett, parkeringen håpløs og tempoet høyt. Så nå ligger vi bare her og fisker, Hans og jeg, slutter Tante Ragne.

BARNAS TANTE: Ragne Tangen var Barne-TVs første kjendis. Nå er hun pensjonist og turseiler på heltid.