Mister seere og sendetid

Pål T. Jørgensen mister seere etter TV 2s omlegging, Davy Wathne og 18.30-nyhetene mister sendetid. Nå kritiserer en samlet nyhetsredaksjon ledelsen for å svekke nyhetsdekninga.

OSLO/BERGEN (Dagbladet): I forrige uke sendte TV 2s journalister et kritisk brev til kanalsjef Kåre Valebrokk. Brevet, undertegnet av klubbleder Jarle Marøy, er skrevet på vegne av en samlet redaksjon.

Men det er ingen hemmelighet at tre programmer er kommet særlig dårlig ut av TV 2s omlegging av sendeskjemaet: Sporten har fått kortere sendetid, nyhetene 18.30 har fått kortere sendetid og «Tabloid» har fått færre seere.

Varig debatt

-  Vi har den sendetida Kåre Valebrokk har bestemt vi skal ha. Det jeg mener om det, sier jeg innad i huset, til dem som har med det å gjøre. Jeg kommenterer det ikke utad, sier Pål T. Jørgensen.

Men man trenger ikke være TV 2-ansatt for å forstå hvorfor Jørgensen er kritisk til omlegginga. I fjor høst hadde «Tabloid» i snitt 361 000 seere. Nå går det samtidig som Dagsrevyen, og seertallene har gått ned.

Hvor mye er uklart, fordi TV 2 i går ikke ville oppgi nye tall, verken for «Tabloid», «Absolutt underholdning» eller nyhetene. Det ble begrunnet med tidspress.

Men Dagbladet vet fra før at årets mest sette «Tabloid» ble sett av færre enn 350 000, og at normaltallene ligger langt lavere.TV 2s programskjemaendringer ble gjort fra nyttår, da underholdningsnyhetene ble flyttet fra kl. 19.00 til 18.00. Nyhetene 18.30 har samme sendetid som før, men både nyheter og sport har fått kortere sendetid, for at TV 2 skal rekke å starte «Tabloid» før NRKs Dagsrevyen.

Dagbladet vet at innsnevringa av sendetid vakte intern debatt allerede da endringene ble kjent før nyttår, både i sportsredaksjonen og nyhetsredaksjonen.

Bekymret

I Klubb2s brev, som VG gjenga utdrag fra i går, kritiseres omlegginga sterkt. «Krymping og flytting av TV 2s seriøse flaggskip innen nyheter og aktualitet har overhodet ikke gitt noen positiv seermessig effekt. Og Klubb2 er overbevist om at den mer langsiktige effekten for TV 2 er negativ - kanskje ødeleggende,» skriver klubbleder Marøy, og fortsetter:

«Hele tankegangen om at man skal konkurrere ut de kommersielle kanalene ved å bli mest mulig lik dem, er en logisk kortslutning og et gedigent feilgrep.»-  Vi har ingen mistillit til Valebrokk. Hadde vi hatt det, hadde vi skrevet det. Vi er ikke i opprør, vi vil fortsette den gode dialogen vi har med vår ledelse. Dette er en intern sak. Men vi er bekymret, og vi står for det som står i brevet. Det er et alvorlig brev, sier Jarle Marøy.

En av de TV 2-ansatte Dagbladet har snakket med, sier at oppfatninga internt er at Valebrokk utad sees som en nyhetsgarantist.

-  Den samme oppfatninga har ikke vi på innsida, sier vedkommende.

Ordknapt

Ingen av dem som var på nyhetsvakt i går ville gå ut med kritikk. I stedet ble vi satt videre til en ordknapp informasjonssjef, som avslo å slippe oss inn i TV 2-huset. Da vi ringte på nytt, ville verken nyhetsanker Siri Lill Mannes eller sportsanker Davy Wathne uttale seg.

-  Jeg vet hvor viktig disiplin og orden er. Dette ønsker jeg ikke å kommentere, du får snakke med de tillitsvalgte, sier Wathne.For selv om de TV 2-ansatte kritiserer ledelsen, vil verken ansatte eller ledelse at saken skal bli nyheter i andre medier. Nyhets-, aktualitets- og dokumentarredaktør Kjell Øvre Helland vil ikke kommentere, og viser til Valebrokk, som har slått av sin mobil.

MISTER SENDETID: Sportsanker Davy Wathne mistet sendetid etter TV 2s omlegging, men vil ikke snakke om det.
MISTER SEERE: «Tabloid»s Pål T. Jørgensen har mistet seere etter TV 2s omlegging, men vil heller diskutere saken internt i kanalen enn i Dagbladet.