SEERFALL: Harald Eia har hatt stålgrep på tv-seerne med Hjernevask. Men 2. påskedag glapp det. Foto: Nina Hansen
SEERFALL: Harald Eia har hatt stålgrep på tv-seerne med Hjernevask. Men 2. påskedag glapp det. Foto: Nina HansenVis mer

Mistet 200 000 seere

Hjernevask gikk inn i påskedvale.

||| Harald Eias omstridte populærvitenskapelige program «Hjernevask» har vært en knallsuksess for NRK - også seertallsmessig. De fire første programmene lå alle sammen rundt 600 000 seere, som er et formidabelt tall sendetidspunktet tatt i betraktning.

Mandag sank imidlertid seertallene til mer normale nivåer. 397 000 seere fulgte program fem, som handlet om tilfeldig sex - der problemstillingen ikke uventet var om det er arv eller miljø som forklarer at menn svarer at de er mer interessert i tilfeldig sex enn det jenter er.

Krasjet med tv-fotball
Påskekøer hjem fra fjellet kan være en av forklaringene, men Kristian Tolonen i NRK Forskningen mener det først og fremst er fotballrunden som forklarer nedgangen.

- Fotballkampen sluttet klokka ti, men fotballmagasinet til TV2 gikk parallelt med «Hjernevask». I tillegg sendte NRK2 «Apokalypse Nå Redux», sier Tolonen.

Topp på 650 000
Hjernevask nådde en foreløpig seertopp på program to, da de hadde 651 000 seere - som sikret programmet en andel på 45,8 prosent av alle tv-seere den kvelden.

På tross av formsvikten i siste sending, kan «Hjernevask» i snitt vise til solide tall med 573 000 seere og 39,4 prosent av tv-seerne.

Så gjenstår det å se om denne uka var et hvileskjær, eller om tendensen vil fortsette neste uke. Da har redaksjonen allerede meldt at temaet skal være rase.