Mistet aldri sin kjærlighet til avisene

Tinius Nagell-Erichsen om hvorfor han ble pressemann.

Les også: Tinius Nagell-Erichsen er død

(Dagbladet.no): - I dag er det ytterst få personlige aviseiere tilbake. Sett fra den synsvinkelen er jeg vel snart verneverdig, sa den nå avdøde aviseieren Tinius Nagell-Erichsen da han i 2000 holdt dette foredraget i Norsk Redaktørforening.

I foredraget fortalte han at han endte opp i avisdrift på grunn av sin kjærlighet til å kunne få lov til å skrive. Bortsett fra to år som kelner i California har han ikke hatt noen jobb utenfor avissystemet.

- Det å kunne være med og bringe nyheter og kommentarer ... Skal du få det til, koster det hjerteblod, men det er ikke noe mer tilfredsstillende enn å få til noe som etter eget skjønn er godt journalistisk håndverk. Jeg har aldri tapt min kjærlighet til aviser.

Han har vært journalist og pressefotograf, men gikk siden over i forretningsadministrasjonen.

- Jeg ble avisdirektør og har nok savnet skriverivirksomheten, men jeg fant at jeg kunne gjøre mer nytte for meg som aviseier enn som journalist. Jeg vil ikke påstå at aviseieren er et hellig dyr fordi han er aviseier, men om han vil, kan han gjøre noe godt. Det er avhengig av personlig vilje, skrev Nagell-Erichsen.

Han mente det å tjene penger ikke er noe mål i seg selv - og at det viktigste når man tjener penger på avis, er hvordan man bruker dem.

- Jeg mener at den redaksjonelle frihet og ytringsfriheten bør være praktisk talt ubegrenset. Offentlig innsyn ville aldri kommet hvis ikke pressen hadde holdt på med det. Noen kaller oss storsnutet fordi vi synes at vi er litt spesielle når vi arbeider med pressen, og vi er nok det, men jeg tror vi har rett til det, skrev Nagell-Erichsen, som hadde en «innbitt tro på papiravisenes evige framtid.»

DREVET AV SIN KJÆRLIGHET FOR AVISER: Nå er Tinius Nagell-Erichsen død. Foto: SCANPIX
DREVET AV SIN KJÆRLIGHET FOR AVISER: Nå er Tinius Nagell-Erichsen død. Foto: SCANPIX Vis mer

LES OGSÅ: