Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Mistet black metal-gnisten, tok søplejobb

Da tok det ikke lang tid før Immortal var gjenforent.

GJØR COMEBACK ETTER SJU ÅR: Immortal står bak årets comeback på den norske black metal-scenen. Bandet ble stiftet i 1990 og ga ut sin forrige plate i 2002. Foto: PETER BESTE/INDIE DISTRIBUTION
GJØR COMEBACK ETTER SJU ÅR: Immortal står bak årets comeback på den norske black metal-scenen. Bandet ble stiftet i 1990 og ga ut sin forrige plate i 2002. Foto: PETER BESTE/INDIE DISTRIBUTION Vis mer

||| (Dagbladet): - Det er ingenting nytt og moderne på denne plata. Den er et oppsop av alt det gamle vi drev med, men med litt fetere produksjon. Vi er selvfølgelig spente på mottakelsen, men vi vet at vi ikke kan please alle. Alle disse poengløse bloggerne og dagdriverne på internett driter vi hvertfall i.

Et av Norges eldste og mestselgende black metal-band er tilbake. Bergenske Immortal har ikke gitt ut plate siden «Sons Of Northern Darkness» i 2002, og når de hevder den lange pausen skyldes ren, skjær latskap kommer det likevel fram at det ligger andre ting bak.

- Vi mistet gnisten, magien og spiriten. I 2003 føltes det meningsløst å gå løs på nye plater og turneer, og risikere å brenne ut for den kortsiktige profittens skyld. istedet tok jeg meg jobb på en gjenvinningsstasjon, forteller vokalist og gitarist «Abbath», alias Olve Eikemo (36).

- Det gjorde susen å ha en skikkelig søplejobb. Det er det lureste jeg noengang har gjort. Nå er vi tilbake, ti ganger sterkere, sier den svartkledde, som møter Dagbladet sammen med den andre grunnleggeren av bandet, Harald «Demonaz» Nævdal (39).

VANT DEN NYE SKIVA: Immortal-grunnleggerne Demonaz (til venstre) og Abbath signerer deluxe-utgaver av «All Shall Fall»-CD'n for Dagbladet.no-leserne. Morten Granli fra Drammen og Eivind Schaatun fra Trondheim svarte riktig på at bandets svenske produsent heter Peter Tägtgren, og får dem i posten. Foto: PÅL NORDSETH/DAGBLADET
VANT DEN NYE SKIVA: Immortal-grunnleggerne Demonaz (til venstre) og Abbath signerer deluxe-utgaver av «All Shall Fall»-CD'n for Dagbladet.no-leserne. Morten Granli fra Drammen og Eivind Schaatun fra Trondheim svarte riktig på at bandets svenske produsent heter Peter Tägtgren, og får dem i posten. Foto: PÅL NORDSETH/DAGBLADET Vis mer

Spilte så hardt at armen røyk
Demonaz måtte legge ned gitaren etter å ha pådratt seg kronisk senebetennelse i 1997, men er fortsatt for bandmedlem å regne. Han skriver alle tekstene, som etterhvert utgjør et betydelig litterært verk om den kalde fantasiverdenen «Blashyrkh».

- Vi er ikke noe politisk eller religøst band. Men vi har skapt våre helt egne uttrykk musikalsk og tekstmessig. Alt henger sammen, sier Demonaz.

Armen hans er stadig blitt bedre de siste årene, men fortsatt er det uaktuelt for ham å gå på scenen og hamre ut riff i det tempoet som kreves i denne sjangeren.

- Det krever sitt å spille i Immortal. Det er ikke noe countryband akkurat, sier Demonaz, som nøyer seg med å stå ved miksepulten og kjefte på lydteknikerne når Immortal spiller konsert.

- Vil holde på til jeg stuper
- Dessuten gir han oss den endelige dommen etterpå. Det er det som betyr noe, om Demonaz synes vi var bra, sier Abbath, som sammen med trommeslageren Reidar «Horgh» Horghagen og bassisten Ole Jørgen «Apollyon» Moe utgjør livebesetningen.

Det er ikke små kjellerkonserter dette bandet driver med.

Da de gikk lei «søplejobbene» og kom sammen igjen i 2006, viste det seg å være et betydelig internasjonalt publikum som lengtet etter å oppleve bandet som sammen med blant andre Emperor, Mayhem og Darkthrone var blant de viktigste i den såkalte første bølgen av norsk black metal, tidlig på 90-tallet.

I fjor var de et av trekkplastrene på den gigantiske metal-festivalen Wacken i Tyskland, dit de returnerer i 2010. De har trukket fulle hus i Slovenia, Frankrike, Russland og Australia. Neste år kommer live-DVD'n.

TRIO PÅ SCENEN: I tillegg til den ikke-musiserende Demonaz, består Immortal av Reidar «Horgh» Horghagen, Ole Jørgen «Apollyon» Moe og Olve «Abbath» Eikemo.
TRIO PÅ SCENEN: I tillegg til den ikke-musiserende Demonaz, består Immortal av Reidar «Horgh» Horghagen, Ole Jørgen «Apollyon» Moe og Olve «Abbath» Eikemo. Vis mer

- Vi nærmer oss 40, men føler oss bedre enn noensinne. Selv har jeg lyst til å holde på med Immortal til jeg stuper. Den største forskjellen er kanskje at det ikke er så mye festing som før. Mindre drikking på jobben, avslutter Abbath.

Immortals niende album, «All Shall Fall», ble sluppet denne uka.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling