Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Mistet familien i eksplosjonsbrann

- Jeg har opplevd mye vondt.

TAKKER FOR SEG: Jorunn Kjellsby er født inn i teatret. Hennes far som var teatermusiker. Nå takker hun for seg med rollen som Oinone i det klassisk dramaet «Fedra» på Det Norske Teatret. Men livet utenfor scenene har vært dramatisk. Alle foto: Anders Grønneberg
TAKKER FOR SEG: Jorunn Kjellsby er født inn i teatret. Hennes far som var teatermusiker. Nå takker hun for seg med rollen som Oinone i det klassisk dramaet «Fedra» på Det Norske Teatret. Men livet utenfor scenene har vært dramatisk. Alle foto: Anders Grønneberg Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

For skuespiller Jorunn Kjellsby har livet vært mer dramatisk enn rollene.

Sjokket da nær familie omkom i en eksplosjonsbrann, sitter i kroppen ennå.

Nær familie døde Vi kjenner henne fra filmer, tv og teater. Jorunn Kjellsby (69) sto for første gang på en scene for 60 år siden. Om to måneder pakker hun seg ut av garderoben og forlater Det Norske Teatret etter 37 år.

Hun har hatt små roller og store roller, men de mest dramatiske har utspilt seg utenfor scenen.

- Det verste jeg har opplevd, var beskjeden om at min eneste søster, hennes barn og barnebarn omkom i en eksplosjonsbrann.

Familietragedie Jorunn Kjellsby skjærer grimaser. Hun har et uttrykksfullt ansikt, og smerten blir lett å lese når hun snakker. Men hun vil helst ikke minnes dette grusomme som skjedde for fem-seks år siden.

- MIN BESTE VENN: Teatersjefens høyre hånd, Astrid Hellesen, blir omtalt som navet ved teatret. - Min beste venn i 40 år, sier Jorunn Kjellsby.
- MIN BESTE VENN: Teatersjefens høyre hånd, Astrid Hellesen, blir omtalt som navet ved teatret. - Min beste venn i 40 år, sier Jorunn Kjellsby. Vis mer

- Det var en forferdelig familietragedie.

- Jeg hørte det på radionyhetene tidlig en morgen, om en eksplosjonsartet brann i ei hytte på Ringerike. Jeg fryktet det verste, og ventet på telefonen. En time seinere kom den, klokka sju, sier Kjellsby.

- Enormt sjokk Hun forteller at bare to overlevde. Faren til niesen ble sterkt forbrent og den unge sønnen slengt ut gjennom et vindu i den kraftige eksplosjonen.

- Det var et enormt sjokk, sier Kjellsby som kvier seg for å snakke om det.

Hun forteller at minnene om dødsbudskapet og det forferdelige tapet av familien blir vekket når hun hører om brannulykker. «Da kommer det kastet på meg», som hun uttrykker det.

Fikk strålebehandling - og lappen Da Jorunn Kjellsby var midt i 40-åra ble hun rammet av brystkreft. Men det tenker hun knapt på lenger.

At hun har opplevd mye vondt, legger hun ikke skjul på.

- Det var det året jeg fikk strålebehandling - og tok lappen, ler hun og legger til: - Enkelte perioder i livet har vært veldig slitsomme.

Lever med to hunder For ni måneder siden brakk hun ankelen og hælen. Men nå skal hun snart kaste stokken. Kjellsby har alltid hatt hunder, og nå har hun to - som må luftes og som er hennes selskap i huset på Ekeberg i Oslo.

- Det er godt å ha noen som trenger meg.

- Jeg var gift i ti år og har to voksne døtre. Har jo hatt noen menn seinere, men jeg har vært alene siden jeg var 53 år - ville ha litt fred og ro, sier hun og ler.

Mønstrer av Fredag 14. februar la Jorunn Kjellsby ut på sin siste jobbøkt ved Det Norske Teatret. Når forestillingene er over en gang utpå våren, er hun blitt 70 år og pensjonist.

- FANTASTISK: Regissør Sigrid Strøm Reibo er glad for å få jobbe med Jorunn Kjellsby: - Hun er helt fantastisk.
- FANTASTISK: Regissør Sigrid Strøm Reibo er glad for å få jobbe med Jorunn Kjellsby: - Hun er helt fantastisk. Vis mer

Hun mønstrer av med rollen Oinone i det klassisk dramaet «Fedra» av Jean Racine.

- Jeg er Fedras amme. Det er et flott stykke, men det er mye tekst og lange monologer. Mye å huske, sier Kjellsby.

Ikke arbeidsledig Hun er ikke redd for å bli gammel. Hun har gode venner, ikke minst ved teatret.

Hun frykter heller ikke for å bli arbeidsledig.

- Jeg skal bli frilanser og er sikker på å få noe å gjøre. Har måttet sagt nei til mange forespørsler de siste åra.

Følelser og temperament Hennes siste filmrolle var i Hans Petter Molands «En ganske snill mann», der hun spiller mot Stellan Skarsgård.

VEMODIG: - Det blir trist og vemodig å pakke sammen og flytte ut av garderoben, sier Jorunn Kjellsby.
VEMODIG: - Det blir trist og vemodig å pakke sammen og flytte ut av garderoben, sier Jorunn Kjellsby. Vis mer

Mange husker henne også som «Sinnadama» i TV2-serien Hvaler. Men sinna og tverr, nei, det er hun ikke.

- Jeg er det motsatte. Men jeg har et temperament. Det er det jeg lever av, følelser, engasjement og temperament.

- Hvem som helst kan få en depresjon kastet på seg. Før en premiere en gang gikk jeg ut i styrtregnet i halvannen time og strigråt.

LYKKETROLL: - Dette trollet fikk jeg av Andreas Diesen da jeg var 15 år, vi vokste opp sammen med foreldre på teater. Trollet har alltid fulgt meg.
LYKKETROLL: - Dette trollet fikk jeg av Andreas Diesen da jeg var 15 år, vi vokste opp sammen med foreldre på teater. Trollet har alltid fulgt meg. Vis mer
EXIT «FEDRA»: Jorunn Kjellsby, hennes siste forestilling før hun går av som pensjonist.
EXIT «FEDRA»: Jorunn Kjellsby, hennes siste forestilling før hun går av som pensjonist. Vis mer
Hele Norges coronakart