SEXSCENE: Regionssjefen for den iranske tv-kanalen Kish IRIB har mistet jobben, etter å ha vist scener der Jackie Chan har sex med en prostituert. Flere medier melder at det skal dreie seg om filmen «Shinjuku Incident» fra 2009. Foto: NTB scanpix
SEXSCENE: Regionssjefen for den iranske tv-kanalen Kish IRIB har mistet jobben, etter å ha vist scener der Jackie Chan har sex med en prostituert. Flere medier melder at det skal dreie seg om filmen «Shinjuku Incident» fra 2009. Foto: NTB scanpixVis mer

Sensur i Iran:

Mistet jobben etter å ha vist sexscene med Jackie Chan

Den iranske tv-sjefen mistet jobben etter å ha vist en scene der Jackie Chan har sex med en prostituert på statlig tv.

En regionsjef hos det statlige kringkastingsbyrået i Iran har mistet jobben etter at han uforvarende lot en Jackie Chan-sexscene slippe gjennom landets strenge sensur.

Ifølge lokale medier skal TV-seere fra Kish-øya i Iran ha blitt sjokkert da tv-stasjonen viste filmen «Shinjuku Incident», der actionstjerna angivelig har sex med en prostituert. Det melder blant annet nyhetsbyrået AFP.

- Klipp fra umoralske scener, fra en film med Jackie Chan. som tilsynelatende ble vist av Kish IRIB, har sirkulert på sosiale medier, rapporterer nyhetsbyrået ISNA, som er delvis kontrollert av iranske myndigheter.

- Disse scenene, som strider totalt mot prinsippene som gjelder for IRIB (iranske statlige medier, journ.anm.), har til sjuende og sist ført til at noen av de ansatte ved IRIB i Kish har fått en reprimande og er blitt avskjediget, skriver nyhetsbyrået videre - og legger til at dette inkluderer IRIBs regionsjef.

SENSURERT: Oscar-antrekket til den sørafrikanske filmstjerna Charlize Theron, ble for mye for det iranske nyhetsbyrået ILNA, som «kledde på henne». Video: Facebook/My Stealthy Freedom Les hele saken her: http://www.dagbladet.no/kultur/67358956 Vis mer

Ingen kroppskontakt tillatt

Ifølge BBC er dette et overtramp langt over hva som normalt er tillatt å vise på skjermen i Iran.

Menn og kvinner får vanligvis ikke ha noe som helst form for kroppskontakt på TV. Det gjelder også helt vanlige håndtrykk.

Sensuren skal også innebære at menn og kvinner ikke kan utveksle «myke ord eller vitser», utildekte kvinner eller nærbilder av kvinners ansikter eller utildekte nakker.

Det skal heller ikke være lov å framstille politiet eller skjeggete menn på negativt vis, rapporterer den britiske kringkasteren.

Ifølge nyhetsbyrået Tasnim, skal sjefen for de iranske statlige mediene (IRIB), Aliasgari Ali Askari, ha bedt om å få hendelsen etterforsket, og lovet «å virkelig håndtere lovbrytere, og rapportere de til de relevante autoritetene», skriver BBC.

Håner myndighetene

På sosiale medier lar ikke kommentarene vente på seg. Enkelte iranere håner de iranske myndighetene for måten de håndterer saken.

Noen av kommentarene viser til en bussulykke fra forrige uke, der ti studenter fra Teherans Islamic Azad University mistet livet. Så langt har myndighetene ikke avskjediget noen i forbindelse med ulykka.

- Busser velter, fly krasjer og skip synker. Ingen mister jobben … Et par sekunder der Jackie Chan har sex på IRIB, og så blir umiddelbart alle de ansatte i avdelingen sparket, skriver en person på Twitter.

Etter at nyheten ble kjent, skal IRIB-programleder Reza Rashidpoor ifølge NY Post ha kommentert saken på sitt talkshow.

Han skal ha sagt at hele Chan-dramaet kunne ha vært avverget dersom kringkasteren hadde lagt til en tekst som sa at skuespilleren var gift med kvinnen som spilte rollen som prostituert.

Kommentaren var en referanse til et program som ble sendt på den iranske tv-kanalen i forrige uke, der et par holdt hender.

På skjermen kunne man da lese en tekst som gjorde det klart at paret var gift i virkeligheten (og derfor kunne holde hender).