Mistet nærmere 200 000 seere på to uker

Seerne flykter fra «Erobreren».

SEERFLUKT:  192 000 færre nordmenn så tredje episode av «Erobreren» enn premieresendingen. Her er  
Margrete (Marte Germaine Christensen) og Jonas (Jakob Oftebro) i serien. Foto: Harald Paalgard / NRK
SEERFLUKT: 192 000 færre nordmenn så tredje episode av «Erobreren» enn premieresendingen. Her er Margrete (Marte Germaine Christensen) og Jonas (Jakob Oftebro) i serien. Foto: Harald Paalgard / NRKVis mer

(Dagbladet): Tredje episode av dramaserien «Erobreren», som er basert på Jan Kjærstads bøker, ble sendt på NRK1 i går kveld.

472 000 personer hadde benket seg foran skjermen for å se episoden. Det er 82 000 færre seere enn for ei uke siden. Og hele 192 000 færre seere enn under premieresendingen.

Seerflukt Det betyr at dramaserien, som er en av de største satsingene til NRK på lenge, ikke er inne på lista over de tjue mest sette programmene for forrige uke.

På førsteplass ligger «Nytt på nytt» med 1 264 000 seere, og på tjuendeplass ligger «Schrödingers katt» med 620 000 seere.

Forrige uke skrev Dagbladet at «Erobrerens» oppsutning stupte med hele 110 000 seere fra premieresendingen til andre episode.

- Det er skuffende, ikke minst fordi «Erobreren» som serie blir bedre og bedre - også ifølge de kritikerne som ikke var spesielt fornøyde med første episode. Det gledelige er at de rundt 550.000 som så andre episode var trofaste gjennom hele episoden og åpenbart likte det de så. Vi håper enda flere vil få med seg episode tre, skrev dramasjef i NRK, Hans Rossiné, i en e-post til Dagbladet da.

- Blir på skjermen Slik gikk det likevel ikke. Seertallet har stupt ytterligere.

- Vi kan ikke annet enn å ta seertallene til etterretning. I snitt ligger vi nå på 565.000 per episode på live-tv og rundt 50.000 på nett-tv i tillegg. Da betyr det at det er de seertallene et historisk drama som «Erobreren» skal ha, skriver Rossiné i en e-post til Dagbladet i dag.

Videre skriver han at epokedrama trekker som regel færre seerene enn krim og underholdnindsdrama, men at han gjerne skulle sett at seertallet for «Erobreren» var høyere.

Til tross for synkende seertall og dårlige anmeldelser, har de ikke vurdert å ta serien av skjermen.

- Nei, det er fremdeles rundt en halv million mennesker som følger med på serien på søndagene, skriver Rossiné.

- Ambisjon om Topp 20 Dramasjefen i NRK skriver også at det i 2010 ble gjort en omlegging av NRK Drama, og at disse endringene blir synlige på skjermen fra 2013.

- Og da er ambisjonen vår at det brede dramatilbudet vårt skal inn på Topp 20. Men vi vil også sende drama hvor seertall alene nødvendigvis  ikke er det eneste saliggjørende suksesskriteriet, skriver han.