Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Mistet Rembrandt-bilde til 40 000 kroner i posten

Historien om det uheldige norske galleriet reiser verden rundt.

UFLAKS: Gallerieier Ole Dørje hadde maks uflaks da han kjøpte et bilde signert Rembrandt fra England. Bildet dukket nemlig aldri opp. Foto: Soli Brug Galleri
UFLAKS: Gallerieier Ole Dørje hadde maks uflaks da han kjøpte et bilde signert Rembrandt fra England. Bildet dukket nemlig aldri opp. Foto: Soli Brug Galleri Vis mer

(Dagbladet): Man skulle tro at når man handler kunst til en verdi av flere titusener kroner, går frakt og leveranse relativt knirkefritt og svært sikkert for seg.

Slik gikk det imidlertid ikke for Soli Brug Galleri, da de nylig kjøpte et Rembrandt-trykk til en verdi av rundt 40 000 kroner.

Da daglig leder Ole Dørje skulle hente bildet på postkontoret, var det nemlig ikke der.

Sporløst forsvunnet - Bildet ble sendt med vanlig rekommandert post fra England, der vi kjøpte det fra. Vi fikk utleveringsseddel i posten og dro ned på postkontoret for å hente det. Men der var det altså ikke, sier Dørje til Dagbladet.

Etter å ha lett lenge, forteller Dørje at de til slutt måtte innse at kunstverket ikke var å oppdrive på postkontoret.

- Det stemmer at Rembrandt-verket er borte. Dette bildet er kommet til postkontoret på Slependen, og ble registrert der. Mer enn det vet vi ikke, sier kommunikasjonssjef for Posten Norge, Jørn Michalsen, til Dagbladet.

Bildet det dreier seg om er kalt «Lieven Willemsz, van Coppenol, Writing-Master», og signert den store, nederlandske kunstneren Rembrandt. Verket stammer fra 1658 og er en såkalt etsning, altså en form for et dyptrykk.

Får tilbake 2,5 prosent - Det er vanskelig å vurdere pris, men vi har vurdert denne etsningen til 40 000 kroner, pluss minus, sier Dørje.

Posten Norge har tilbudt galleriet en erstatning på 1000 kroner. Det utgjør 2,5 prosent av det som ifølge Dørje er bildets verdi.

- Brevet er sendt rekommandert. Der er erstatningssummen 1000 kroner. Avsender burde ha brukt andre type sendinger, der det er mulig med andre erstatninger og å forsikre det, bekrefter Michalsen ved Posten Norge og legger til at verdifulle gjenstander skal ikke sendes rekommandert.

Verden rundt Historien om det forsvunne Rembrandt-bildet reiser nå verden rundt.

Flere utelandske nettaviser har allerede skrevet om hendelsen, blant annet britiske The Guardian, spanske El Mundo, asiatiske Asia One, franske Libération, russiske Newsru.com og BBC News.

- Det er helt absurd. Men det er jo greit å sette Soli Brug på kartet en gang for alle. Vi har Rygge flyplass rett i nærheten, og det er bare å komme, sier den gjestfrie gallerieieren.

Skulle stilles ut Galleriet som ligger i Greåker i Sarpsborg, kjøpte bildet til sin «Dypdykk i dyptrykk»-utstilling, der flere bilder av kunstnere som Albrecht Dürer, Salvador Dalì, Fransisco Goya og Edvard Munch skal vises fram og selges.

HÅPER FORTSATT: Kommunikasjonssjef i Posten Norge, Jørn Michalsen, har ikke gitt opp håpet om at Rembrandt-bildet vil dukke opp. Foto: Birger Morken / Posten Norge
HÅPER FORTSATT: Kommunikasjonssjef i Posten Norge, Jørn Michalsen, har ikke gitt opp håpet om at Rembrandt-bildet vil dukke opp. Foto: Birger Morken / Posten Norge Vis mer

Salgsutstillingen skjer i forbindelse med at galleriet skal vise fram dronning Sonjas grafiske mappeverk «Tre reiser - Tre landskap», som er et kunstnerisk samarbeid mellom dronninga, Kjell Nupen og Ørnulf Opdahl.

Gallerisjef Dørje tror ikke at Rembrandt-verket vil dukke opp, men utstillingen som åpner i dag på Soli Brug går likevel som planlagt.

Leter fortsatt - Heldigvis har vi mye Rembrandt, og viser fram 13 verk i vår utstilling. Men det er klart at dette er kjempedumt. I framtida vil frakte verkene på en annen måte, vi var kanskje litt naive denne gang, sier Dørje.

Michalsen i Posten Norge forteller at de fortsatt forsøker å finne ut hva som har skjedd.

- Vi har lett alle tenkelige steder og leter fortsatt etter det, men har gjennomgått postkontoret mange ganger. Det er en teoretisk mulighet for at det er returnert, og vil da dukke opp hos avsender i England. Men det gjenstår å se, sier Michalsen.

FORSVUNNET: Det er dette Rembrandt-bildet som nå er sporsløst forsvunnet. Foto: Soli Brug Galleri
FORSVUNNET: Det er dette Rembrandt-bildet som nå er sporsløst forsvunnet. Foto: Soli Brug Galleri Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media