Carsten Jensen:

Mistet stesønnen: - Han var utrolig

Carsten Jensen har lært å leve på nye måter etter coronapandemien og sjokket da stesønnen Raph brått døde i fjor.

AKTUELL: Forfatteren Carsten Jensen kommer nå med boka «Øvelser i avskjed - en koronakrønike» som blant annet handler om coronapandemien og bortgangen til stesønnen Raph. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet .
AKTUELL: Forfatteren Carsten Jensen kommer nå med boka «Øvelser i avskjed - en koronakrønike» som blant annet handler om coronapandemien og bortgangen til stesønnen Raph. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet . Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Den 12. mars i fjor satt forfatter Carsten Jensen på en tom flyplass i Los Angeles, på vei hjem til Danmark, hvor han skrev et leserinnlegg for Dagbladet.

«La oss omsider innse at vi bare har én verden, og at det er et felles ansvar å ta vare på den. Og la oss så returnere til fellesskapet, fulle av handlekraft og vilje til forandring.», skrev han den gangen.

Nå forsøker han å utøve den viljen. Jensen er aktuell med boka «Øvelser i avskjed - en koronakrønike», som kom ut på norsk i mai. Boka er en samling med tekster bestående av bemerkninger om coronapandemien, klimakatastrofen, presidentvalget i USA, og ikke minst det plutselige tapet av stesønnen Raph i februar i fjor.

- Livet har blitt snudd på hodet på så mange måter. Det er mye vi må si farvel til, sier Jensen til Dagbladet.

Døde plutselig

Det plutselige tapet av stesønnen Raphael «Raph» Coleman gjorde noe med Jensen. Raph var en engasjert klimaaktivist, som i sin barndom var skuespiller, og spilte blant annet i familiefilmen «Nanny McPhee» med Emma Thompson og Colin Firth.

- Han kunne ha valgt å gå den retningen, han var begavet, forteller Jensen.

- Men han valgte isteden å kjempe for det han trodde på.

Raph, som er sønnen til Jensens nåværende kone Liz, gikk under aliaset «Iggy Fox» på nett og gjennom sin aktivisme. Før han dedikerte all energien til aktivismen gjennom organisasjonen Extinction Rebellion, hadde han studert zoologi og kjempet for dyrs rettigheter, blant annet i Costa Rica og Indonesia.

Han døde på en løpetur av en udiagnostisert hjertefeil i en alder av 25 under et opphold i Sør-Afrika, hvor han oppholdt seg for å kjempe imot krypskyttere som jakter ulovlig på ville dyr.

DØDE: Carsten Jensens stesønn Raph Coleman døde plutselig, bare 25 år gammel, av en udiagnostisert hjertefeil. Den unge klimaaktivisten rakk likevel å leve et innholdsrikt liv. Foto: privat.
DØDE: Carsten Jensens stesønn Raph Coleman døde plutselig, bare 25 år gammel, av en udiagnostisert hjertefeil. Den unge klimaaktivisten rakk likevel å leve et innholdsrikt liv. Foto: privat. Vis mer

- Han var utrolig. Jeg husker at han var så veslevoksen. Som seksåring holdt han en tale for meg om hunder, som om jeg ikke visste hva en hund var. Og det han ikke visste, fant han bare på mens han snakket, forteller Jensen.

Da dødsfallet skjedde satt Jensen og kona Liz i hver sin by i USA. Hun reiste rett til Sør-Afrika, hvor den unge mannen ble kremert og bragt hjem til Storbritannia, mens Jensen måtte fullføre sine plikter som foredragsholder ved University of California. I boka skriver Jensen blant annet om hvordan dødsfallet også ble en bekreftelse på styrken av forholdet til sin kone.

Stiller krav til politikerne

Nå befinner Jensen seg i Sveits. Han har tatt toget i 16 timer fra Danmark for å komme dit. Etter den brå bortgangen til Raph har også han blitt noe av en miljøaktivist, og innsett at han er nødt til å fly mindre.

- Det blir nok ikke like mange flyreiser framover, men man kan ikke unngå det helt heller, sier han.

Jensen mener de ekstreme tiltakene som har blitt innført i en rekke land verden over det siste året, har vist at det er mulig med umiddelbar handling, og at politikere må utvise den samme viljekraften når det gjelder klimakrisen.

- Nå har vi sett at det går an. Det er åpenbart at coronapandemien ikke er i nærheten av å være en like stor trussel som klimakrisen, påpeker han.

- Plutselig så man en umiddelbar handlekraft til å omstille hele samfunnet med en gang. Da bør det samme også være mulig når det gjelder klimaet, sier han bestemt.

Nå har han selv blitt en slags klimaaktivist, og forteller engasjert om hvordan den kapitalistisk drevne vekstkulturen som preger verdensøkonomien, kommer til å bli vår undergang om vi ikke gjør noe for å endre det.

Fant rørende tekst

I dagboka til Raph, fant moren en tekst han hadde skrevet om den dagen han selv skulle dø. Det gjorde sterkt inntrykk på både henne og Jensen.

«Jeg vet at det ikke betyr noe om jeg er her eller er borte. Det som betyr noe, er at resten av dere ikke stopper før dere har nådd målet vi har satt oss.», skrev den unge aktivisten.

DEMONSTRASJON: Extinction Rebellion gjennomførte flere, dramatiske demonstrasjoner i Oslo høsten 2020. Statsminister Erna Solberg mente klimaaktivistene heller burde applaudert etter regjeringens nye klimatiltak. Vis mer

I minnestunden for Raph dukket det opp en person som var ukjent for familien. Kvinnen ville gjerne fortelle om sin relasjon til den tidligere klassekameraten.

Den unge kvinnen fortalte i minnestunden at det var Raph som hadde vært en støtte for henne gjennom et tøft år, og at hun hadde kommet dit for å si takk.

- Jeg synes det var så bevegende, sier han.

Norgesvenn

I en kommentar i Dagbladet i fjor skrev Jensen om stesønnen: «ingen som har kjent ham har vært upåvirket av det, eller vil glemme det, og slik lever han videre». Jensen har også en biologisk datter, som kom til verden da han var 44 år gammel.

- Jeg ble far seint, men det passet meg også utmerket, for jeg levde jo ut min pubertet til jeg var 40, sa han til Dagbladet Magasinet for noen år tilbake.

Dansken, som er politisk engasjert og som på 70-tallet skrev for et venstreorientert magasin, har igjen markert seg som en aktiv samfunnsdebattant det siste tiåret, og bøkene har kommet på løpende bånd. Det har også kommentarene i Dagbladet, som Jensen har skrevet en rekke av.

I 2019 mottok forfatteren Bjørnsonprisen under Litteraturfestivalen på Lillehammer. Ifølge juryen er Jensen «en forfatter som kjemper for menneskeverd og mot politisk undertrykkelse».

Trump og høyrepopulismens oppblomstring, samt ungdommens klimaengasjement, er noen av temaene han har viet bøker til de siste åra, og nå bakes begge disse fenomenene inn i konteksten av coronapandemien og det personlige tapet av Raph i «Øvelser i Avskjed».

Colemans øvrige familie er gjort kjent med omtalen av dødsfallet i Dagbladet.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer