MODERNE VERSJON: Tina Benko (t.v.) spiller Melania Trump og Gregg Henry spiller Julius Caesar, kledd som Donald Trump, under en oppsetning i New York Public Theater. Video: CNN Vis mer

Donald Trump

Mistet store sponsorer da de drepte Trump på scenen. Men kritikerne kan kanskje ikke sin teaterhistorie

Margaret Thatcher, Tony Blair og president Barack Obama har også blitt knivdrept i samme teaterstykke.

(Dagbladet): New York Public Theater mistet pengestøtte da teatret satte opp «Julius Cæsar» med en Donald Trump-lignende karakter i tittelrollen.

I Shakespeares stykke blir Julius Cæsar knivdrept, og likheten med Donald Trump har satt sinnene i kok hos mange.

Både Delta Air Lines og Bank of America trakk sin pengestøtte til stykket, og Delta Air Lines vil ikke lenger være sponsor av teateret. To av sønnene til Trump var også blant kritikerne, ifølge CNN.

DEBATT: Regissør Oskar Eustis, her sammen med skuespiller Alec Baldwin, står bak en oppsetning av «Julius Cæsar» som har satt i gang en debatt om ytringsfriheten. Foto: AFP PHOTO / Bryan R. Smith
DEBATT: Regissør Oskar Eustis, her sammen med skuespiller Alec Baldwin, står bak en oppsetning av «Julius Cæsar» som har satt i gang en debatt om ytringsfriheten. Foto: AFP PHOTO / Bryan R. Smith Vis mer

Men kanskje kan de ikke sin teaterhistorie. For det er vanlig at nålevende politikere brukes som rollemodeller i dette stykket, forteller Andrew Hartley, som er professor i Shakespeare-studier ved University of North Carolina i USA.

Inspirert av Hitler

- Ofte gjør man slik at folk i tittelrollen ser ut eller oppleves som nålevende politikere, sier Hartley til CNN.

Målet er å skape en gjenkjennelig, politisk verden. Allerede i 1937 laget Orson Welles en versjon av stykket der Julius Cæsar var inspirert av Hitler og Mussolini.


Siden da har både Margaret Thatcher, Tony Blair og President Barack Obama blitt brukt som inspirasjon for Julius Cæsar, ifølge Hartley.

Regissøren Oskar Eustis, som står bak stykket ved New York Public Theater, har selv satt opp stykket på begynnelsen av 90-tallet.

Da var Julius Cæsar-karakteren satt sammen av karaktertrekk fra både presidentene John F. Kennedy og Lyndon Johnson, og demokraten Huey Long. Det skrev dramatikeren Tony Kushner i et brev til LA Times i 1991.

- Har misforstått helt

Litteraturprofessor Peter Holland mener at stykkets budskap er helt omvendt av det kritikerne tror, ifølge CNN.

- Jeg har aldri lest noen som foreslår at «Julius Cæsar» er et teaterstykke som anbefaler drap. Se hva som skjer: Cæsar drepes for å forhindre at han blir diktator. Resultatet er borgerkrig, massiv nedslakting, at en keiser blir skapt og henrettelse av mange av dem som var enige i konspirasjonen, sier Holland, som er professor i Shakespeare-studier ved University of Notre Dame i Indiana i USA.

Han mener at Donald Trump hadde passet bedre som inspirasjon for rollen som Mark Antony:

- Stykket handler om viljen til makt, og opportunistiske mennesker som ser etter en mulighet til å ta over, sier Holland til CNN.