Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

DEBATT

Ytringsfrihet:

Mistilliten var ikke et inngrep i Listhaugs ytringsfrihet

Ikke helt oppdatert, Gramstad Jensen?

AVHENGIG AV STORTINGETS TILLIT: Statsråder har ytringsfrihet som alle andre i dette landet. Men det er en ytringsfrihet underlagt større ansvar enn det folk flest har, i og med at statsråder i henhold til vår konstitusjon er avhengig av Stortingets tillit, skriver artikkelforfatteren.Foto: Bjørn Langsem
AVHENGIG AV STORTINGETS TILLIT: Statsråder har ytringsfrihet som alle andre i dette landet. Men det er en ytringsfrihet underlagt større ansvar enn det folk flest har, i og med at statsråder i henhold til vår konstitusjon er avhengig av Stortingets tillit, skriver artikkelforfatteren.Foto: Bjørn Langsem Vis mer
Meninger

EKSTERNT BIDRAG: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Advokat Ole Gramstad Jensen påstår helt feilaktig at mistillitsforslaget mot statsråd Sylvi Listhaug betyr at hun «de facto blir møtt med en ytringskonsekvens av rettslig karakter, og følgelig regnes dette som et inngrep i ytringsfriheten».

Dette er feil! Dersom en statsråd må søke avskjed som følge av vedtatt mistillit, er dette et ansvar på politisk og ikke på rettslig grunnlag. Grunnloven krever ikke, som i arbeidslivet ellers, grovt pliktbrudd eller annet vesentlig mislighold for avskjed.

Stortinget bestemmer selv hva som skal til for å uttrykke mistillit til en regjering eller statsråd. Det kan være dårlig embetsførsel, feil informasjon til Stortinget eller bestemte påstander en statsråd måtte komme med.

Sylvi Listhaug måtte gå som justisminister fordi hun beskyldte stortingsflertallet, med Arbeiderpartiet i spissen, for å løpe terroristers ærend. Det var en så grov beskyldning at en samlet opposisjon måtte reagere. Da Listhaug ikke ville gi en uforbeholden unnskyldning, var løpet kjørt.

Det er likevel ingen grunn til å tro at mistillit basert på statsråders ytringer kommer til å slå om seg i framtiden, som Gramstad Jensen antyder. Stortingets behov for legitimitet i befolkningen bidrar til at mistillit nok ikke vil bli framsatt i utrengsmål. Men denne gang valgte altså stortingsflertallet å markere ettertrykkelig hvor grensen går.

Statsråder har ytringsfrihet som alle andre i dette landet. Men det er en ytringsfrihet underlagt større ansvar enn det folk flest har, i og med at statsråder i henhold til vår konstitusjon er avhengig av Stortingets tillit.

Dersom en statsråd likevel velger å overse dette innlysende faktum, kan hun selvfølgelig velge å frigjøre seg fra sitt ytringsansvar gjennom å forlate sitt embete.

Og det var vel det Sylvi Listhaug gjorde – helt og holdent på eget ansvar.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!