- Misunnelse, bitterhet og pengekrangel

Norske forfattere opplever kulturlivet som kranglete, lite raust og preget av maktposisjonering. Nå støtter de Henrik H. Langelands oppgjør med ukulturen.

- MISUNNELSE: Tore Renberg støtter kritikken til Henrik H. Langeland, og synes misunnelsen i bransjen er særlig vemmelig. Foto: Lars Eivind Bones
- MISUNNELSE: Tore Renberg støtter kritikken til Henrik H. Langeland, og synes misunnelsen i bransjen er særlig vemmelig. Foto: Lars Eivind BonesVis mer

||| - Det er veldig, veldig mye misunnelse i det norske kulturmiljøet. Det er det vemmeligste, og også min største skuffelse. Jeg trodde at kulturlivet skulle være like raust som litteraturen og det å lese bøker, men jeg skjønte raskt at det ikke var særlig koselig, sier forfatter Tore Renberg.

Renberg støtter med dette Henrik H. Langelands kritikk av norsk kulturliv i gårsdagens utgave av Dagbladet Søndag, men presiserer at han har mest kjennskap til forfattermiljøet.

Langeland er nådeløs i sin beskrivelse av kulturlivet.

Krangling og kjekling - Det er altfor mye krangling, og kjekling, og maktposisjonering, og for lite raushet og uhøytidelighet, sa Langeland søndag.

Langelands siste bok, «Verdensmestrene», har blitt slaktet i flere toneangvivende aviser. Langeland opplever det som krevende å bli omtalt, uavhengig om det er med positvt fortegn, men mener han har blitt skånet for mange av kulturlivets negative sider.

Likevel, at den manglende rausheten er noe særegent ved kulturlivet, det er han tydelig på.

Oppringt av full kollega - Det virker å gå en automatikk i å fordømme forfattere som faktisk selger bøker. Det er ingen skiløpere som baksnakker de som går raskere enn dem i Birken, liksom.

Forfatterkollega Tore Renberg har selv opplevd mye av det Langeland beskriver. For noen år siden ble han oppringt av en full kollega midt på natta.

- Da hadde jeg begynt å selge bøker, og fikk beskjed av min kollega at «jeg ikke må tro at jeg er noe». Det er ingenting som skaper mer uro enn å gjøre det bra, sier Renberg.

- Oser av misunnelse Forfatteren, som blant annet står bak bokserien om Jarle Klepp, mener musikkbransjen i så måte er mer romslig.

- De er tryggere, rausere og mer vant til samarbeid.

Det bekreftes også av musikkbransjen selv.

Bjørn Eidsvåg uttalte til Dagbladet i 2007 at det er mer raushet og toleranse i hans bransje.

- Forfattere som går ut mot kolleger driter seg ut. Det hele oser av misunnelse fra smale forfattere, sa han da.

- Et helvete Tore Renberg tror ikke dette er unikt for kulturlivet, og mener liknende forhold finnes i mange andre bransjer. Han legger ikke skjul på at det er grusomt når det står på.

- Når du tar det innover deg og leser blogger om deg selv, da er det et helvete. Helt forferdelig. Min oppfordring til alle forfattere er da å trekke seg ut som jeg gjorde, og gi faen. Skriver du bøker så vinner du til slutt.

Renberg, som presiserer at han også har mange hyggelige kolleger, har to forklaringer på hvorfor miljøet er som det er.

- Vi har en usunn og overdreven trang til debatt og kritikk, og det er media som ofte skaper disse debattene. Det skaper konstruerte fronter. I tillegg er forfatteryrket skjørt og tiltrekker seg i overkant mange nevrotikere som grenser til å ha en mental lidelse.

- Krangler om midler Erlend Loe støtter også Langeland i at det er lite raushet og mye posisjonering i kulturlivet.

- Vi er i en slags konkurranse, og det preger både film og bokbransjen, som er de to miljøene jeg kjenner til. Vi krangler om de samme avgrensete, statlige midlene, og det blir en rar stemning av det. Det er en drøm å tro at det kan være noe annerledes.

OPPRØRT Forfatter Henrik H. Langeland refser norsk kulturliv, og etterlyser den rausheten man for eksempel finner på «Birken». Foto: Håkon Eikesdal
OPPRØRT Forfatter Henrik H. Langeland refser norsk kulturliv, og etterlyser den rausheten man for eksempel finner på «Birken». Foto: Håkon Eikesdal Vis mer

Loe mener at anmelderne helt klart er en del av dette fenomenet.

- Når jeg leser andres og egne anmeldelser, så kan man få mistanka om at det er en slags "takk for sist".

Mannlige debutanter Anne B. Ragde har ikke erfart personlig det kollegene beskriver, men tviler ikke et sekund på at de har rett. Hun forklarer at norsk kulturliv er lite, og at man bli pissa på hvis man selger mye.

- Jeg har selv opplevd å ha skrevet noe bra, og fått gode tilbakemeldinger, men så er det andre som har sust forbi meg på salgslistene. Da blir jeg lei meg, men jeg snakker ikke stygt om forfatterne for det. Men andre kan bli bitre av slike opplevelser, og det er en god kilde til baksnakking. Det ser jeg særlig blant unge, debuterende menn, sier Ragde.

- KRANGLER OM MIDLER: Erlend Loe forklarer noe av kampen i kulturlivet med at man kjemper om de samme begrensete midlene. Foto: Erling Hægeland
- KRANGLER OM MIDLER: Erlend Loe forklarer noe av kampen i kulturlivet med at man kjemper om de samme begrensete midlene. Foto: Erling Hægeland Vis mer
- DEBUTANTER BAKSNAKKER: Anne B. Ragde mener at særlig unge, mannlige debutanter har lett for å bli bitre. Foto: Ole Morten Melgård
- DEBUTANTER BAKSNAKKER: Anne B. Ragde mener at særlig unge, mannlige debutanter har lett for å bli bitre. Foto: Ole Morten Melgård Vis mer