DEBATT

Skatt:

Misunnelse, Høyre? Virkelig?

Tror regjeringen virkelig at professor Karen Helene Ulltveit-Moes utredning om økt skatt på oppdrettsnæringen bare bygger på en følelse av misunnelse?

Misunnelse: F.v.: statsminister og leder i Høyre (H) Erna Solberg, finansminister og leder i Fremskrittspartiet (Frp) Siv Jensen og kulturminister og leder i Venstre (V) Trine Skei Grande. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
Misunnelse: F.v.: statsminister og leder i Høyre (H) Erna Solberg, finansminister og leder i Fremskrittspartiet (Frp) Siv Jensen og kulturminister og leder i Venstre (V) Trine Skei Grande. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

Forrige uke leverte «Havbruksutvalget», ledet av professor Karen Helene Ulltveit-Moe, sin utredning der de blant annet foreslår en grunnrentebeskatning på superprofitten i oppdrettsnæringen. Skatten skal reflektere en lønnsomhet som langt overgår det som ellers kan forklares av innsatsfaktorer.

Når en næring, som de siste åra har produsert en stor andel svært rike mennesker, bygger sin lønnsomhet på fellesskapets ressurser, er grunnlaget til stede for en grunnrenteskatt.

Forslaget innebærer hele sju milliarder kroner i potensielle inntekter til fellesskapet: Skatteinntekter som kan finansiere investeringer i viktige klimatiltak, i samfunnsøkonomisk velferdstilbud, eller om man vil – til å redusere skattene andre steder.

Det er bred enighet i samfunnsøkonomiske miljøer om at en slik skatt både er rimelig og lur.

Det var ventet at regjeringen skulle skyte ned forslaget, noe de i grunnen hadde gjort allerede på forhånd.

Måten de gjorde det på var imidlertid sjokkerende. På politisk kvarter uttalte Høyres Tom-Christer Nilsen at forslaget likner andre ekspertforslag som han heller ikke har mye til overs for.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer