<strong>LÆRER FORTSATT:</strong> Vi lærer fortsatt mye om effektene av cannabis, men så langt er det ikke grunnlag for å si at det reduserer overdoser. En del forskning peker faktisk i motsatt retning, skriver innsenderen. Her er kunder på et nystartet Hunny Pot Cannabis i Toronto da salget ble legalisert i Kanada i vår. Foto: Moe Doiron / Reuters / NTB Scanpix
LÆRER FORTSATT: Vi lærer fortsatt mye om effektene av cannabis, men så langt er det ikke grunnlag for å si at det reduserer overdoser. En del forskning peker faktisk i motsatt retning, skriver innsenderen. Her er kunder på et nystartet Hunny Pot Cannabis i Toronto da salget ble legalisert i Kanada i vår. Foto: Moe Doiron / Reuters / NTB Scanpix Vis mer

DEBATT

Debatt: Legaliseringsdebatten

Misvisende cannabis-optimisme

Det er dessverre ikke grunnlag for å hevde at cannabis kan redde liv ved å forebygge opioiddødsfall, slik Annette Svae gjør i Dagbladet 31. august.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

I 2017 var det over 70.000 narkotikadødsfall i USA. Det er nesten like mange som døde av skytevåpen og trafikkulykker til sammen. Svae peker på lovlig cannabis som et svar på krisen. Men forskningen på feltet er ikke så optimistisk som hun gir inntrykk av.

I 2014 kom en studie som fant redusert overdosedødelighet i delstater med medisinsk cannabis. Alt den gang var forskere skeptiske fordi studien ikke påviser noen årsakssammenheng. Nylig ble studien gjentatt med en lengre tidsserie, og da kom forskerne til motsatt resultat; delstatene med medisinsk cannabis hadde høyere overdosedødelighet. Det tyder på at det ikke er noen sammenheng.

Cannabislegalisering begynte i de vestlige statene i USA og har beveget seg østover. Opioidepidemien begynte i øst og har spredd seg vestover. Mønstrene på delstatsnivå kan rett og slett være geografiske og historiske. Hvis opioidepidemien fortsetter vestover, kan bilde snu dramatisk.

En fersk studie finner færre overdoser i delstater som har legalisert. Den bygger på svært korte tidsserier og utelukker de 23 delstatene som har hatt økning i fentanyldødsfall, som har vært den ledende overdoseårsaken de siste åra. En helt ny oversiktsstudie finner liten effekt på opioidforskrivning, ingen effekt på overdoser og konkluderer med at det er uklart om de påviste effektene oppveier skadene av cannabisbruk.

TESTER: Thomas Seltzer, kjent fra «Trygdekontoret», tester medisinsk hasj i den nye dokumentaren «Cannabis» på NRK. Vis mer

Svae viser til to studier som finner mindre opioidbruk blant cannabispasienter. Disse bygger på egenrapportering og har ingen kontrollgruppe. Flere studier finner derimot økt risiko for opioidbruk/-misbruk blant dem som bruker cannabis. Den største studien som er gjort fant ingen opioidreduksjon blant dem som brukte cannabis i tillegg til opioider. Cannabispasientene hadde mer smerter og dårligere smertemestring. Det var ingen substitusjon; cannabis kom i tillegg til opioider.

Evidensen for cannabis i smertebehandling er svakere enn mange tror. En oversiktsrapport fra National Academy of Sciences fant god dokumentasjon på «moderat effekt» mot smerter. Kvaliteten på studiene de bygger på, er imidlertid lav, med stor risiko for feilkilder og kort oppfølgingstid. En ny oppsummering av 104 studier finner en liten smertedempende effekt sammenliknet med placebo – forskjellen beskrives som «tre millimeter på en 100 mm skala». Mange opplever negative bivirkninger, og forskerne konkluderer: «Det er lite trolig at cannabinoider er sterkt virksomme medisiner mot kronisk smerte».

Vi lærer fortsatt mye om effektene av cannabis og kan ikke sette to streker under alle svarene. Men så langt er det ikke grunnlag for å si at det reduserer overdoser. En del forskning peker faktisk i motsatt retning.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer