Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Luftambulansesaken:

Misvisende fra Moxnes

Jeg setter pasientene først. Derfor grep jeg inn da Lufttransport AS ikke lenger klarte å sørge for nok piloter til ambulanseflyene.

Foto: Berit Roald / NTB scanpix
Foto: Berit Roald / NTB scanpix Vis mer
Meninger

Vi har satt til verks en rekke tiltak for å sikre beredskapen. To helikoptre fra Forsvaret er sendt til Finnmark på døgnberedskap. Vi leier inn et ekstra ambulansefly, og kan leie inn flere ved behov.

Etter å ha reist til Bodø og Tromsø 5. mai, ba jeg Helse Nord om en tiltaksplan for bedre luftambulanseberedskap både på kort og lang sikt. Denne ble lagt frem 7. mai, og ble nylig oppdatert og utvidet.

Den nye operatøren Babcock har også mulighet til å gradvis ta over noen av flyambulansebasene dersom situasjonen krever det.

Den nye kontrakten med Babcock sikrer bedre beredskap enn den nåværende avtalen. Det blir blant annet nye kortbanefly på alle baser med bedre navigasjonsutstyr og sikkerhetsutstyr om bord.

Tjenesten får et jetfly som erstatter dagens propellfly på Gardermoen. Jetflyet kan raskere nå Svalbard og Nord-Norge med mer utstyr og flere leger og sykepleiere om bord. Det settes inn en besetning på bakvakt som kan hentes inn ved sykdom og fravær.

Bjørnar Moxnes fra Rødt fremmet i en kronikk 31. mai en rekke spesielle påstander om Luftambulansesaken. La meg slå fast tre ting.

  • Det viktigste for meg er at pasientene får helsetjenestene de trenger, og at pasientrettighetsloven oppfylles. Det er Moxnes som til stadighet trekker inn anskaffelsesloven i debatten og på Stortinget.

  • Når Rødt først vil diskutere anskaffelsesloven, må det påpekes at en forlengelse av kontrakten med dagens operatør være i strid med loven. Stortinget vedtar landets lover. Å vedta å bryte dem, slik Rødt foreslår, er i beste fall uryddig.

  • Akuttutvalgets forslag om å utrede statlig drift av luftambulansene kom i desember 2015, og var ett av over 100 forslag til tiltak. En slik utredning ville tatt flere år. Selv om vi hadde startet opp arbeidet allerede i mars 2016, da høringen om forslagene var ferdig, ville det ikke hatt noen innvirkning for dette anbudet.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media