DEBATT

Debatt: Flyktningpolitikk

Misvisende om Ap's migrasjonsutvalg

Arbeiderpartiets landsmøte har vedtatt en flyktningpolitikk som bygger på respekten for folkeretten og Flyktningkonvensjonen.

SAKLIG, MEN MISVISENDE: Innvendingene fra Andre Møkkelgjerd om Ap's migrasjonsrapport, er saklige og konkrete, problemet er bare at hans gjengivelser er misvisende, skriver innsenderen. Bilde fra en markering for oktoberbarna med krav om stans i utsendelse av flyktninger til Afghanistan. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
SAKLIG, MEN MISVISENDE: Innvendingene fra Andre Møkkelgjerd om Ap's migrasjonsrapport, er saklige og konkrete, problemet er bare at hans gjengivelser er misvisende, skriver innsenderen. Bilde fra en markering for oktoberbarna med krav om stans i utsendelse av flyktninger til Afghanistan. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Advokatfullmektig André Møkkelgjerd skriver i Dagbladet 10. mai at Migrasjonsutvalgets rapport, som ble behandlet og vedtatt av Arbeiderpartiets landsmøte, skaper et inntrykk av et fiktivt handlingsrom med hensyn til våre internasjonale forpliktelser. Innvendingene fra Møkkelgjerd er saklige og konkrete, problemet er bare at hans gjengivelser er misvisende.

Utvalget har tatt utgangspunkt i respekten for folkeretten og Flyktningkonvensjonen. I asylforliket fra 2016 vedtok Stortinget at Norge må «ta et internasjonalt initiativ til en gjennomgang av internasjonale konvensjoner, for at disse i bedre grad kan tilpasses vår tids flyktningsituasjon». Utvalget foreslo ikke noe liknende, men bygger på dagens konvensjoner.

Møkkelgjerds første innvending handler om første asyllandprinsippet og Norges muligheter til å samarbeide med andre land. Møkkelgjerd påstår at vi skriver at «flyktninger etter flyktningkonvensjonen har en umiddelbar plikt til å søke asyl i første trygge land» og at en slik plikt ikke finnes i Flyktningkonvensjonen.

Vi skriver ikke at Flyktningkonvensjonen pålegger asylsøkere å søke om asyl i det første trygge landet, men at man har en plikt til å framstille seg for myndighetene. En flyktning som reiser irregulært og ikke registrerer seg, kan miste straffefriheten for ulovlig innreise, jf. konvensjonens artikkel 31(1).

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer