DEBATT

Debatt: Barnedrap

Misvisende om barnedrap

Tallene stemmer overhodet ikke med hennes egne data som kommer fram i doktoravhandlingen hennes fra 2016.

KRIMINOLOG: Vibeke Ottesen skrev doktoravhandling om barnedrap, og ble sitert i saken som her kommenteres. - Misvisende, mener artikkelforfatteren. Foto: Espen Røst / Dagbladet
KRIMINOLOG: Vibeke Ottesen skrev doktoravhandling om barnedrap, og ble sitert i saken som her kommenteres. - Misvisende, mener artikkelforfatteren. Foto: Espen Røst / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Jeg leser i Dagbladet den 29. desember følgende: «Vibeke Ottesen, kriminolog og forsker, har gått gjennom barnedrapssaker i Norge fra 1990 til 2009. Hennes forskning viser at steforeldre er overrepresentert som gjerningspersoner i saker hvor barn blir drept eller mishandlet.»

Men dette stemmer overhodet ikke med hennes egne data som kommer fram i doktoravhandlingen hennes fra 2016. Hun undersøkte bakgrunnen for 39 barnedrap i perioden, og bare i fire av tilfellene var drapspersonen en steforelder.

I de aller fleste tilfellene dreide det seg om alvorlige psykiatriske problemer hos overgriperen (psykose, suicidalitet). Hun frontet for øvrig avhandlingen i pressen under overskriften: «Det ligger i menneskets natur å begå barnedrap», en noe vidløftig konklusjon på et studium av 39 tilfeller over en 20-årsperiode i det lille landet Norge?

Ottesen siteres videre i Dagbladet: «Med voksenpersoner som ikke har genetisk tilknytning til barnet, øker sannsynligheten for vold». Hun poengterer sterkt sitt evolusjonspsykologiske perspektiv. I dette perspektivet tolkes vår atferd i lys av et eneste paradigme: Å få overført mest mulig av sine egne gener til neste generasjon. I sammendraget for avhandlingen skriver hun: «Also in accordance with EP [Evolutionary Psychology] predictions, there were no step-parents among perpetrators suffering psychopathology».

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer