Misvisende om betalingsordninger

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

REGJERINGEN MENER

at det skal være et offentlig ansvar å sørge for gode pleie- og omsorgstjenester til alle, uavhengig av den enkeltes økonomi. I dag er det imidlertid slik at pleietrengende betaler ulikt for like tjenester, avhengig av hvor den enkelte bor. Regjeringen har derfor utredet alternative betalingsordninger, uten at det er tatt endelig stilling til modellvalg. Dette har ingenting å gjøre med å innføre «klasseskiller» i omsorgstjenestene, slik Dagbladets leder fremstiller saken 29.6.

I dag er det slik at sykehjemsbeboere betaler opp til 85 % av sin inntekt for oppholdet, uavhengig av hvilket tilbud man får. Dette innebærer at beboerne sitter igjen med lommepenger til egen disposisjon. I eget hjem og omsorgsboliger betaler man boutgifter, egenandeler for tjenestene man mottar og dekker dagliglivets utgifter selv. I et høringsnotat har regjeringen bedt kommunene og brukerorganisasjonene om synspunkter på hvorvidt tilsvarende regler også bør gjelde i sykehjem.

Gjennom «Handlingsplan for eldreomsorgen» er det bygget ut et stort antall nye omsorgsboliger og sykehjemsplasser. Forskjellen mellom disse er i ferd med å viskes ut. Det økte fokuset på at brukeren skal kunne bo i eget hjem, har bidratt til å reise debatten om et felles regelverk for brukerbetaling.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer