DEBATT

«Det internasjonale gjennombruddet»:

Misvisende om informasjonsstøtten

Informasjonsstøtten har bidratt til å motvirke et godhetstyranni skapt av vestlige stormakters egeninteresser.

RETUSJERT: Terje Tvedt har retusjert bort hvordan en liten promille av Norges bistandsbudsjett har bidratt til å motvirke et godhetstyranni utviklet i en bistandsepoke skapt av vestlige stormakters egeninteresser under Den kalde krigen, skriver innleggsforfatteren. Foto: Christian Roth Christensen
RETUSJERT: Terje Tvedt har retusjert bort hvordan en liten promille av Norges bistandsbudsjett har bidratt til å motvirke et godhetstyranni utviklet i en bistandsepoke skapt av vestlige stormakters egeninteresser under Den kalde krigen, skriver innleggsforfatteren. Foto: Christian Roth Christensen Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Terje Tvedt har gitt et viktig bidrag til kritisk refleksjon om Norge og organisasjonenes rolle som del av et godhetstyranni i boka «Det internasjonale gjennombruddet», men han tar feil når det gjelder Norads informasjonsstøtteordning.

Det særegne ved Norge er ikke, slik Tvedt gir inntrykk av, at norske organisasjoner med statlig støtte har spilt en betydelig og til dels uheldig rolle for våre oppfatninger av oss selv og verden gjennom bistandsepoken. Slik har det vært i alle giverland.

Det særegne ved Norge har vært at:

1) Norads informasjonsstøtteordning, gjennom en grunnleggende endret innretting under globaliseringen i kjølvannet av Den kalde krigen, har vært vesentlig for å styrke organisasjonenes rolle som motvekt til det godhetstyranniet bistanden har representert.

2) Organisasjonene, med støtte fra et bredt politisk flertall på Stortinget, har bidratt til utvikling av en statlig informasjonsstøtteordning uten en tett binding til bistanden og den til enhver tid sittende regjerings politikk.

I stedet har et flertall i utenriks- og forsvarskomiteen på Stortinget i en årrekke gjentatt, senest ved behandlingen av budsjettet for 2018, at «formålet med bevilgningen skal være å bidra til å fremme demokratisk deltakelse, kritisk debatt og kunnskap om utviklingspolitiske temaer».

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer