DEBATT

Misvisende om ME-studie

Artikkelen impliserer at pasientenes motstand mot LP-forskningen er uberettiget og fundert på fordommer heller enn rasjonelle argumenter.

KRITISK TIL BEHANDLINGSSTUDIE: Å vise til den tvilsomme studien som støtte til den norske LP-studien blir misvisende, skriver innleggsforfatteren. Foto: Privat
KRITISK TIL BEHANDLINGSSTUDIE: Å vise til den tvilsomme studien som støtte til den norske LP-studien blir misvisende, skriver innleggsforfatteren. Foto: Privat Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

I en Dagbladet-artikkel som omtaler kontroversene rundt en foreslått norsk studie av Lightning Process, publisert 16. mai, nevner Dagbladet meg og mitt arbeid.

Her blir jeg omtalt som blogger og journalist. Det nevnes ikke at jeg har en doktorgrad i folkehelse og innehar en akademisk stilling ved University of California, Berkeley.

Jeg har verken ME eller CFS, det har heller ingen av mine familiemedlemmer.

Som stipendiat innen folkehelse og journalistikk ved universitetets senter for global folkehelse, er mitt hovedansvar å undersøke integriteten til forskningen på feltet. Min akademiske stilling er finansiert av donasjoner til Berkeley via universitetets egen folkefinansieringsplattform. Mange pasienter og talspersoner har donert – blant dem den norske ME-foreningen, som annonserte donasjonen offentlig.

Det er ikke uvanlig for akademiske institusjoner å motta pengegaver fra innsamlinger og pasientorganisasjoner, som bidrar til å finansiere arbeidet til fakultetsmedlemmer.

Artikkelen løfter fram finansieringen av min stilling, men adresserer ikke de uakseptable manglene ved Lightning Process-studien fra 2018. Studien, som ble utført av forskere ved University of Bristol, siteres for å støtte opp om den foreslåtte norske studien.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer