Misvisende om meditasjonsforskning

Dagbladet mistenkliggjør meditasjonsforskning.

Får kritikk: Dagbladet skrev at Acem-grunnlegger og medisinprofessor Are Holen har fått kritikk for rolleblanding når han forsker på Acems meditasjonsprogram. Foto: NTNU Info/Synnøve Ressem
Får kritikk: Dagbladet skrev at Acem-grunnlegger og medisinprofessor Are Holen har fått kritikk for rolleblanding når han forsker på Acems meditasjonsprogram. Foto: NTNU Info/Synnøve Ressem Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Acem-meditasjon møter internasjonal interesse ved å bygge på vitenskapelig forskning. I to julioppslag mistenkeliggjør Dagbladet forskning på meditasjon. Overskrifter, spørsmål og kommentarer gir inntrykk av rolleblanding og bruk av offentlige midler til å fremme egeninteresser. Dette stemmer ikke.

De fleste ser det som positivt at forskere med meditasjonserfaring klarlegger hvordan meditasjon virker på stress, kropp og hjerne. Det er ikke konklusjonene i forskningen Dagbladet stiller spørsmål ved, men legitimiteten ved at Acem henviser til forskning der egne aktører har vært med.

Forskningen er utført i samarbeid med uavhengige forskere fra relevante fagmiljøer. Resultatene publiseres i internasjonale tidsskrifter med strenge regler for fagfellevurdering.

Verken norske eller internasjonale forskningsmiljøer har sett noe problem i at enkelte har tilknytning til den frivillige organisasjonen Acem, særlig fordi ingen har privatøkonomiske fordeler av Acems virksomhet. Forskere i universitetsstilling står i stor grad fritt til å velge hva de vil forske på, så lenge prosjektene holder høy nok vitenskapelig kvalitet.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer