DEBATT

Debatt: SSB

Misvisende om modellstrid i SSB

Modellen er både endret og forbedret over tid på grunn av metodologiske framskritt.

SVARER: Eilev S. Jansen svarer på Dagbladets kommentar om modellstrid i Statistisk Sentralbyrå (SSB). På bildet administrerende direktør Christine Meyer  i SSB. Foto: Cornelius Poppe / NTB Scanpix
SVARER: Eilev S. Jansen svarer på Dagbladets kommentar om modellstrid i Statistisk Sentralbyrå (SSB). På bildet administrerende direktør Christine Meyer i SSB. Foto: Cornelius Poppe / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

Dagbladets kommentator Aksel Braanen Sterri gjengir 15. februar i en stort oppslått artikkel («Modellstrid i SSB») kritikken fra professorene Kjetil Storesletten og Hilde Bjørnland mot kvartalsmodellen KVARTS i Statistisk sentralbyrå. Denne kritikken baserer seg på at slike store strukturelle modeller er gammeldagse og at Kvarts modellen knapt er endret siden 1980-tallet. Sterri synes å akseptere disse påstandene som et premiss for resten av kommentaren.

Påstandene er ikke riktige. Det har skjedd en betydelig utvikling i økonometriske metoder for dynamisk modellering av makroøkonomiske sammenhenger siden 1980-tallet. Modellen er både endret og forbedret over tid på grunn av slike metodologiske framskritt. Dette har bidratt til at modellen har beholdt sin relevans for en norsk makroøkonomisk virkelighet under rask endring.

I Norge har det vært en omfattende forskning omkring den norske modellen for lønnsdannelse som blant annet har resultert i et stort antall publiserte tidsskriftsartikler og flere doktorgrader i de senere årene. Denne litteraturen er nedfelt i Kvarts-modellen, som blant annet bidrar til det tekniske beregningsgrunnlaget for lønnsoppgjørene.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer