DEBATT

Debatt: NIPT-test

Misvisende om testing for Downs syndrom

I et offentlig program med god informasjon kan NIPT-testen bli et nyttig tilbud til gravide som ønsker å vite mer om risikoen for at fosteret har Downs syndrom.

FORBYR NIPT-TEST: Ved utvidelsen av regjeringen har også Høyre og Frp nå gått inn for fortsatt å forby NIPT-test og tidlig ultralyd for kvinner under 38 år. Det betyr at testen her hjemme først kan bli tilbudt etter et regjeringsskifte i 2021, skriver innsenderen. Foto: Shutterstock / NTB Scanpix
FORBYR NIPT-TEST: Ved utvidelsen av regjeringen har også Høyre og Frp nå gått inn for fortsatt å forby NIPT-test og tidlig ultralyd for kvinner under 38 år. Det betyr at testen her hjemme først kan bli tilbudt etter et regjeringsskifte i 2021, skriver innsenderen. Foto: Shutterstock / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

NIPT-testen er en enkel og ufarlig blodprøve av den gravide for å undersøke arvemateriale fra fosteret. Fire mannlige leger bekymrer seg (17. januar) over at gravide kvinner ikke vil forstå testen. De viser til en politikers og en lederskribents optimistiske uttalelser i saken.

De fire forklarer at ved testing av gjennomsnittsgravide vil en positiv test for Downs syndrom bare i fire av fem tilfeller tilsi at fosteret virkelig har tilstanden; ett av fem fostre vil ikke ha Downs syndrom. Hvis kvinnen vil bli helt sikker, må hun gjennomgå en fostervanns- eller morkakeprøve der en nål stikkes inn i magen, noe som innebærer en bitte liten risiko for abort.

Jeg er, av flere grunner, mindre bekymret enn dem.

For det første kan testen kombineres med en tidlig ultralyd og biokjemiske målinger for å øke tiltroen til det samlede resultatet.

For det andre er det ikke aviser og politikere som skal stå for informasjonen til de gravide, men legen og helsemyndighetene. I Storbritannia og i Danmark har man laget en fin brosjyre som forklarer testen for de gravide og grundige retningslinjer for helsetjenesten. Resultatet formidles ikke slik de fire forteller: «Prøven er "positiv"; den sier at fosteret har Downs syndrom.» Nei, resultatet formidles som at fosteret enten har veldig lav risiko eller høyere risiko.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer