«Mit navn er Knoph» er Norges 15. beste krimroman

Poeten Olaf Bull skrev også krimgåter.

LYRIKER MED KRIMROMAN: Olaf Bull er regnet som en av Norges fremste lyrikere gjennom tidene. Krimromanen hans, «Mit navn er Knoph», er nummer 15. i Dagbladets krimkåring. Foto: NTBs arkiv
LYRIKER MED KRIMROMAN: Olaf Bull er regnet som en av Norges fremste lyrikere gjennom tidene. Krimromanen hans, «Mit navn er Knoph», er nummer 15. i Dagbladets krimkåring. Foto: NTBs arkiv Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Det fins mange eksempler på en nær sammenheng mellom poesi og krim. Det mest slagkraftige er kanskje Edgar Allan Poe, en av USAs mest finstemte lyrikere og samtidig nyskapende forfatter av noveller om en detektiv som løser gåter i kraft av sitt intellekt.

Olaf Bull var en stor beundrer av Poe, men tok det knapt på alvor da Dagbladets anmelder Harald Hansen sammenliknet de to dikterne i sin anmeldelse av romanen «Mit navn er Knoph» (1914). Men hvordan hadde det seg at Norges kanskje største lyriker gjennom alle tider skrev en kriminalroman?

Pseudonym Bull var en mann i konstant pengenød og merket seg hvordan kameraten Sven Elvestad gjorde god butikk med masseproduksjon av kriminalfortellinger. Men Bull stilte store krav til seg selv, og det tok flere år fra han begynte på romanen til den ble trykt som føljetong i magasinet «Hver 8. dag» under tittelen «Mordet på Bygdø. Kriminalroman av Aliquis».

Når Bull brukte pseudonym, var det fordi han hadde debutert til strålende kritikker med «Digte» (1909).

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer