Mitt alternative statsbudsjett

Alle er enige om at statsbudsjettet er for dårlig. Stortinget skal ikke vedta noe før i desember, så det er ikke for seint å snu.

1 PROSENT, ELLER: La oss bare dele det på 12 måneder. Da får vi 100 milliarder i måneden. Så kan vi bare kjøpe oss det vi har lyst på, og blir vi tomme på slutten av måneden, bommer vi av naboen eller slutter å dra på fest. Foto: Thomas Rasmus Skaug
1 PROSENT, ELLER: La oss bare dele det på 12 måneder. Da får vi 100 milliarder i måneden. Så kan vi bare kjøpe oss det vi har lyst på, og blir vi tomme på slutten av måneden, bommer vi av naboen eller slutter å dra på fest. Foto: Thomas Rasmus SkaugVis mer
Meninger

Alle er enige om at statsbudsjettet er for dårlig. Stortinget skal ikke vedta noe før i desember, så det er ikke for seint å snu.

Men før jeg går inn i detaljerte tekniske utregninger vil jeg slå fast noen prinsipper.

Jeg mener 1 prosent av statsbudsjettet bør settes av til bistand. Til verdens fattigste. Det har vi råd til, vi bor tross alt i verdens rikeste land. Og så bør 1 prosent gå til kultur. Om vi i det hele tatt skal ha lov til å kalle oss en kulturnasjon.

I tillegg bør 1 prosent av statsbudsjettet gå til de svakeste blant oss. Det har de fortjent. 1 prosent bør gå til de som har mest fra før. Og 1 prosent til nødvendige omstillinger.

Det er helt nødvendig at regjeringen setter av midler til å takle flyktningestrømmen. Derfor foreslår jeg at 1 prosent av statsbudsjettet går de to UDI-ansatte som sitter oppå Storskog og behandler søknader. En halv prosent hver. Til etterutdanning. Det er nemlig langt viktigere med spisskompetanse på dette feltet enn byråkrat-tetthet.

Det koster å skape robuste fagmiljøer der ute. Hvor mye koster det, sier du? 1 prosent av statsbudsjettet. Og så bør 1 prosent settes av til entreprenørskap. Og ytterligere 1 prosent til gründerskap. Det er to helt forskjellige ord, og da bør de ha en prosent hver. Og 1 prosent til å styrke det frivillige arbeidet. De gjør en kjempejobb der ute.

1 prosent av statsbudsjettet bør gå uavkortet til å sette enkeltmennesket i sentrum. Og så mener jeg 1 prosent av statsbudsjettet bør gå til det viktige integreringsarbeidet. Og 1 prosent til Human Rights Service. For å skape balanse i innvandringsregnskapet.

1 prosent av statsbudsjettet bør gå til dyrepolitiet slik dyrepolititjenestemennene får konsentrert seg om dyrepolitiarbeidet. 1 prosent av statsbudsjettet bør gå til tidstyvene i staten. 1 prosent bør settes av til det grønne skiftet, og så mener jeg 1 prosent bør gå til mangfold, 1 prosent til innovasjon og 1 prosent til de store fellesoppgavene. Og 1 prosent til sliterne blant oss.

1 prosent av statsbudsjettet er nødvendig for å klare overgangen til lavutslippssamfunnet. 1 prosent bør gå til å løfte lærernes kompetanse. Og 1 prosent til å skaffe bedriftene gode rammevilkår. 1 prosent bør øremerkes helse. Disse pengene skal følge brukeren. 1 prosent går til å sikre gode velferdstjenester også i fremtiden. 1 prosent til samferdsel. Og 1 prosent til å dekke inn de økte utgiftene kommunene står overfor.

Da er vi oppe i 45 prosent , og mer er det ikke rom for. De resterende 55 prosent er allerede forbeholdt kristendomsundervisning i skolen. Dette er nedfelt i samarbeidsavtalen mellom regjeringen og de to støttepartiene.

Fortsatt ikke fornøyd?

Hvis heller ikke dette alternative statsbudsjettet er bra nok har jeg, i tillegg til mitt alternative statsbudsjett, et alternativ til statsbudsjett. Kan man greie seg uten statsbudsjett, sier du? Jeg mener det. Vi har 1,2 billioner kroner. La oss bare dele det på 12 måneder. Da får vi 100 milliarder i måneden. Så kan vi bare kjøpe oss det vi har lyst på, og blir vi tomme på slutten av måneden, bommer vi av naboen eller slutter å dra på fest.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.