PÅ LITTERATURFESTIVAL: Kronprinsesse Mette Marit fikk omvisning på Lillehammer torg etter dagens bokbad. Her sammen med festivalsjef Marit Borkenhagen foran en poesibil som er utstilt på torget i anledning festivalen. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
PÅ LITTERATURFESTIVAL: Kronprinsesse Mette Marit fikk omvisning på Lillehammer torg etter dagens bokbad. Her sammen med festivalsjef Marit Borkenhagen foran en poesibil som er utstilt på torget i anledning festivalen. Foto: Lars Eivind Bones / DagbladetVis mer

- Mitt høyeste ønske var at folk skulle forstå at jeg leser mye og har god smak

Kronprinsesse Mette-Marit kjente seg igjen i novelle om fattig alenemor.

(Dagbladet): Kronprinsesse Mette-Marit inviterte i dag til «litterær salong» på litteraturfestivalen på Lillehammer - hennes fjerde bokbad siden årets Litteraturtog startet i går morges. Da intervjuet hun fire forfattere og to litteraturkritikere underveis, og i dag sto forfatterne Ingvild Rishøi og Ruth Lillegraven for tur.

Mette-Marit åpnet seansen med å fortelle om hvordan hun opplevde å bli intervjuet om litteratur av Dagens Næringslivs «På nattbordet»-spalte i fjor, like før det første Litteraturtoget skulle av gårde.

Var veldig nervøs
Dette er en en daglig spalte der litteraturelskere kan briljere med sine intellektuelle lesevaner, eller risikere å bli avkledd for det motsatte.

- Jeg innrømmer det gjerne, jeg var godt forberedt. Men mitt høyeste ønske var at folk skulle forstå at jeg er en person som leser mye, og som har god smak, fortalte hun.

- Det er klart at når jeg skulle i gang med et så stort prosjekt, så var jeg veldig nervøs for hva folk ville mene om det, og opptatt av at det skulle bli akseptert, utdyper hun overfor Dagbladet etterpå.

- Har sett alt av serier
At hun leser mye, er åpenbart, i alle fall for dem som har vært tilskuere på bokbadene hennes. Men etter fjorårets Litteraturtog, sa det stopp, fortalte hun fra scenen i dag.

- Da kom smellen. Jeg fikk ikke til å lese, kunne ikke tenke meg noe verre faktisk. Jeg prøvde noe lett, men ingenting gikk, sa Mette-Marit, som i går fortalte Dagbladet at hun har pleid å starte med lettere litteratur etter lange perioder uten lesing - og at hun til og med har lest noen sider av den kritikerslaktede erotiske bestselgeren «Fifty Shades».

- Jeg tror det gikk en hel sommer uten at jeg leste. Istedet så jeg på serier. Det er bare å spørre meg om en serie, jeg har sannsynligvis sett den! Men så skjedde det noe. Jeg fikk tilsendt to bøker som var så korte at jeg klarte å gå inn i dem. Slik sett kan vi kanskje kalle denne seansen for «Mitt nattbord», sa hun, med henvisning til novelleforfatter Rishøi og Lillegraven, som er kjent for prisvinnende diktsamlinger.

- For meg var egentlig utgangspunktet at jeg ville skrive en lang bok. Alt som skulle skje i den hang rundt meg på skjemaer på veggene. Men det var jo ikke noe gøy, det føltes mer som å fylle inn sudoku enn å skrive bok, sier Rishøi om hvordan hun endte opp med å bli novelleforfatter.

Kjenner seg igjen i novelle
Kronprinsessen fortalte at hun er særlig glad i én novelle fra den den både brage- og kritikerprisvinnende boka «Vinternoveller». Der skriver Rishøi om en ung mor og datteren hennes, som har tisset på seg på vei hjem fra barnehagen. Moren har bare så vidt nok penger til bussen, men datteren trenger både ny truse, og vil så gjerne gi penger til en tigger utenfor kjøpesenteret.

- Jeg synes det var så nydelig skrevet, det å være i en situasjon der du ikke har så mye, samtidig som du har et barn. Og de ser jo alt! Jeg kjenner meg så igjen i det. Jeg var jo lenge alene med sønnen min. Det å ha det blikket på seg, å måtte være god nok. Jeg følte meg veldig sett som menneske da jeg leste boka di, sa kronprinsessen.

Hun har blitt spurt om egne forfatterambisjoner mange ganger i løpet av det siste døgnet, men konsekvent avkreftet at hun har planer om å skrive bok selv. Derimot røpet hun at hennes datter, prinsesse Ingrid Aleksandra, liker å lage fortellinger.

- Da hun var liten, før hun hadde lært seg å skrive, kunne hun lure folk inn på rommet sitt på hytta for at de skulle skrive ned fortellingene hun dikterte for dem, fortalte hun, til latter fra salen.