- Mitt liv med Galileo

Forfatteren Dava Sobel ble avstandsforelsket i Galileo Galilei. Og gjorde noe med det. Hun fant brevene fra Galileis ukjente datter. I sin nye bok gjør hun 1600-tallets store fysiker og filosof levende.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

- Jeg trodde ikke det skulle være mulig å finne noe nytt i den enorme litteraturen om Galileo. Så oppdaget jeg brevene fra datteren Maria Celeste. Jeg ble overrasket, jeg visste ikke at Galileo hadde noen datter, og aller minst at hun var nonne. Dette var interessant, sier Sobel, - at Galileo Galilei, som vi ofte oppfatter som motstander av kirken, sendte sine barn i kloster. Jeg så plutselig et annerledes bilde av den berømte marmorbysten.

Originalbrev

Fire ganger reiste hun til Italia, til Pisa, Padua og Roma, steder der Galileo og hans datter hadde bodd sammen. I Firenze fant hun 124 originalbrev skrevet på frynsete bøttepapir fra Maria til faren. Noen av arkene hadde vannskjolder som av tårer. Etter nesten 400 år var den røde segllakken ennå intakt.

Dermed kunne Dava Stobel tegne nære hverdagsbilder av Galileo, som bakteppe for de store hendelsene i hans liv.

Det er et av historiens evige øyeblikk når Galileo Galilei, 45 år gammel i 1610, retter sin selvbygde kikkert mot himmelen og skuer fire kloder kretse i bane rundt Jupiter.

Noe vidunderlig

«Slik takker jeg Gud i det uendelige,» skrev Galileo etter denne natta, «for at det behaget Ham å gjøre akkurat meg til den første iakttager av noe så vidunderlig, noe som i alle århundrer har vært holdt skjult.»

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer