-Mitt liv som Polaroid

Bjørn Sterri har tatt 12 000 polaroidbilder med liv og død, skilsmisse og ekteskap, savn og kjærlighet som tema.

PERSONLIGE BILDER: Fotograf Bjørn Sterri gir ut en bok med polaroidbilder med utgangspunkt i familien. Her er temaer som adopsjon, ekteskap, skilsmisse, kjærlighet og død. - Jeg har vel tatt nærmere 12 000 polaroidbilder. I boka er det 61, men det forteller min historie. Foto: Anders Grønneberg.
PERSONLIGE BILDER: Fotograf Bjørn Sterri gir ut en bok med polaroidbilder med utgangspunkt i familien. Her er temaer som adopsjon, ekteskap, skilsmisse, kjærlighet og død. - Jeg har vel tatt nærmere 12 000 polaroidbilder. I boka er det 61, men det forteller min historie. Foto: Anders Grønneberg.Vis mer

Kunstfotograf Bjørn Sterri (50) summerer opp sitt liv med polaroidarbeider og presenterer det mellom to permer.

Familiefotografen Fotografiene hans er et livslangt prosjekt, en kontinuerlig dokumentasjon av hans eget og familiens liv, dag etter dag:

Fotografert utelukkende med polaroidfilm.

Et arbeid som ikke opphører, som han selv sier, før hans død.

Fødsel, savn, død Gjennom vakre visuelle metaforer åpenbarer han private saker som, adopsjon, ekteskap og skilsmisse, fødsel og død, kjærlighet, savn og dødelighet.

«Polaroid Work», som er delt inn i fire serier er en oppsummering så langt.

- Jeg har vel tatt nærmere 12 000 polaroidbilder. I boka er det 61, et begrenset utvalg, men det forteller den historien jeg ønsker å fortelle denne gang, sier Sterri.

En praktbok Han er stolt over «Polaroid Work», en bok som er trykket og innbundet ved et av Europas beste trykkerier.

Samtidig som boka er ferdig og på vei ut til utvalgte bokhandlere her hjemme og i utlandet, har Bjørn Sterri fått nok en invitasjon til å delta på en prestisjetung utstilling.

FAMILIEN: Bjørn Sterri forguder sin familie. De går som en rød tråd gjennom hele hans fotografering. Her ser vi kona Alejandra og sønnene Jens Linus og Pablo. Foto: Bjørn Sterri
FAMILIEN: Bjørn Sterri forguder sin familie. De går som en rød tråd gjennom hele hans fotografering. Her ser vi kona Alejandra og sønnene Jens Linus og Pablo. Foto: Bjørn Sterri Vis mer

- Jeg er blitt invitert til å delta på en utstilling i Rio De Janeiro, Brasil, neste år. Det sammen med Cindy Sherman og Sophie Calle, sier Sterri.

Holder pusten Polaroid lager ikke lengre film, og nå er det svært lite film igjen på markedet.

Selv har Sterri, i skrivende stund, bare ett ueksponerte bilde igjen i kamera.

- Et firma, The Impossible Project jobber med å lansere en arvtaker til Polaroid, foreløpig holder jeg pusten, sier Sterri.

Polaroidabstinens Han forteller om sin polaroidabstinens.

- Jeg bare må ha. Så jeg er stadig på eBay og vindusshopper sist rest av Polaroid-film, utgått på dato med over et år.

Kanskje klarer jeg det, ja da skal mine aller siste Polaroider brukes på å fotografere min hustru, Alejandra.

- Hun er for meg inkarnasjonen av Moder Jord.

POLAROID: Sønnen Jens Linus på verandaen på Tenerife. Foto: Bjørn Sterri
POLAROID: Sønnen Jens Linus på verandaen på Tenerife. Foto: Bjørn Sterri Vis mer