Mitt liv som romanfigur

Hvordan er det å plutselig bli en romanfigur? Karl Ove Knausgårds norsklærer opplevde det som noe nær en offentlig henrettelse.

TIL MOTMÆLE: Jan Berg var Karl Ove Knausgårds lærer på videregående, og blir i bind én av «Min kamp» omtalt som «skarp» og «ond». Nå tar han til motmæle. Foto: JAN L. DAHL
TIL MOTMÆLE: Jan Berg var Karl Ove Knausgårds lærer på videregående, og blir i bind én av «Min kamp» omtalt som «skarp» og «ond». Nå tar han til motmæle. Foto: JAN L. DAHL Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

||| —  Det er jo en litt tvilsom ære, sier Jan Berg.

Den pensjonerte norsklæreren er en av mange sprell levende personer som ganske ufrivillig har blitt allemannseie gjennom Karl Ove Knausgårds "Min Kamp" prosjekt, som til nå er trykket i et opplag på 100.000.

Dagbladet har vært i kontakt med en rekke av de omtalte personene i bøkene, for å høre hvordan de har opplevd å bli en del av Knausgård selvbiografiske roman.

— Det er jo noe i retning av en offentlig henrettelse, utdyper Berg.

Skarp og ondI første bind av romanen omtales han i en relativt kort passasje, men beskrivelsen er nådeløs. Karl Ove Knausgård unngår ham på gata mens han er på besøk i Kristiansand for å gravlegge faren. «Han hadde vært entusiastisk og varm, men også hatt en skarphet ved seg, den kom ikke ofte fram, men når den gjorde, hadde jeg tenkt at den var ond.», skriver Knausgård blant annet.

— Jeg er den eneste av lærerne hans fra tida på Katedralskolen som ikke er anonymisert. Jeg tar det selvfølgelig litt innover meg å bli beskrevet som «skarp» og «ond», sier Berg.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer