Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Mitt liv som Stabbe i femti lange og tjukke år

Erting het det før. Men det var mye mobbing også. Kallenavn fikk mange av oss også. Jeg var liten og tjukk og ble derfor hetende Stabbe. Da ille. Nå helt greit (nesten da).

STABBE:Det var på den tida jeg stabbet rundt på Råholt barneskole at kallenavnet Stabbe dukket opp og ble der for godt. Foto: Johan Granly (skolebilde).
STABBE:Det var på den tida jeg stabbet rundt på Råholt barneskole at kallenavnet Stabbe dukket opp og ble der for godt. Foto: Johan Granly (skolebilde). Vis mer

I dag hadde jeg egentlig tenkt å skrive om et lite jubileum, ettersom det er rundt 50 år siden det skjedde. Men, nei? Jo, litt da.

La oss si at det var i februar 1965. Verden var et helt annet sted enn i dag - på den måten at det meste kretset rundt brødskiver med nøkkelost, for lange ski og for korte staver, strekkbukser og bikkjekalde beksømstøvler.

Skolen var liten. Det ble fyrt med ved i klasserommet. De peneste jentene het Åse Sigrun, Anne-Marie og Anne-Britt. De tøffeste gutta Einar og Bjørn og Erik Vidar.

Folkeskolen, og det var i storefri, etter en dobbelttime i sløyd der jeg igjen hadde forsøkt å lage et fat som aldri kom seg ut av sløyden ettersom det sprakk. Sånn gikk dagene for hei sveis.

Timeplanen: Pugging av salmevers, regning, norsk, geografi, naturfag og en som het Jan ble sendt til overlæreren fordi han kastet matpakka i taket, brunostskandale.

Latter og skjenn. Det hadde jeg tenkt å skrive om i dag, ettersom det var på den tida, altså for over 50 år siden, at jeg fikk kallenavnet Stabbe. Liten og tjukk, stabbet jeg vel av gårde og da fant Ola (to år eldre) ut at det var passende at jeg ble hetende Stabbe. Ola er i dag dommer. Ola Dupp, som han ble kalt.

Men, nei. Det tar seg ikke ut i en riksdekkende avis å skrive om seg sjøl på den måten, derfor skal det skrives om folk fra andre aviser.

Nå er det ikke akkurat en kjent øvelse innenfor Kgl. norsk navlebeskuende presse å være rosende om andre kolleger, men pytt:

Først om Eskil Engdal. Han jobber i pengepugeravisa Dagens Næringsliv, men er landets aller fremste innenfor reportasjejournalistikk og bayer.

Torsdag lanseres hans bok, «På kjøret. Reportasjer fra Rockefeller Road til verdens ende», på Ivars kro i byen med det vesle hjertet, Oslo.

Og, mens vi er i siget, i VG er det stas med podcasterne Anders Giæver og Frithjof Jacobsen under vignetten «Giæver og Joffen», Sånn. Da ønsker vi god bedring til landets justisminister, Anders And.